open-navfaktor-logo
search
Stambeno zbrinjavanje
U KS 265 mladih će dobiti po 10.000 KM: Kako drugi kantoni pomažu rješavanje stambenog pitanja
Za razliku od Kantona Sarajevo u kojem pored ovog poziva mladi mogu i od općina dobiti nekoliko hiljada maraka, te su oslobođeni plaćanja dijela poreza za nekretnine koje kupuju prvi put, u drugim kantonima u Federaciji nema ovoliko pogodnosti za mlade koji žele da se osamostale
02.07.2019. u 22:41
get url
text
get url
text

Oko 265 mladih koji su u protekloj godini kupili svoj prvi stan u Kantonu Sarajevo, uskoro bi trebali dobiti po 10.000 KM od Ministarstva prostornog uređenja i zaštite okoliša.

Riječ je o mladima koji su ispunili kriterije javnog poziva za subvencioniranje rješavanja stambenog pitanja mladih, za koji je rebalansom budžeta izdvojeno dodatnih dva miliona maraka.

- Zatekli smo 300.000 KM u prijedlogu budžeta za ove svrhe, pa smo ih povećali na 400.000 KM. Internom preraspodjelom budžeta osigurali smo dodatnih 250.000 KM, a nakon toga smo kroz rebalans osigurali dva miliona. Dakle, 265 mladih bi trebalo po trenutno postojećoj finansijskoj situaciji dobiti po 10.000 KM subvencije – navodi za Faktor ministar Damir Filipović.

Pojašnjava da je formirana komisija od pet članova iz resornog ministarstva koji u narednom periodu treba da izvrše kontrolu dokumentacije i pristupe bodovanju.

- Svi oni koji su sami izbrojili bodove, mogu da potvrde da li su isto izbodovani. Ako bude nekih propusta tehničke prirode ili u radu, što se uvijek može desiti, svi se mogu žaliti. Jedino ono što ja tražim od komisije jeste da se boduje po stvarnoj dokumentaciji, da se nikome ne bi ni slučajno dodao ili oduzeo bod - ističe ministar dodajući da će rang-lista kandidata biti objavljena na zvaničnoj web stranici ministarstva.

S obzirom na veliko interesovanje mladih za ovaj poziv, ministar ističe da će pokušati osigurati i dodatna sredstva kako bi svi koji su se prijavili na javni poziv, a ispunjavaju uvjete, mogli dobiti određenu finansijsku pomoć.

- Prijavilo se 420 aplikanata. Ja ću nastojati do kraja godine da osiguram još sredstava kako bi i preostali mladi koji ispunjavaju uvjete dobiju novac. To će biti moj zadatak i nastojanje do kraja godine, ako ostanem na ovoj poziciji. Smatram i da treba doći do nekih izmjena da stambeno zbrinjavanje treba da se osigura i onima koji nisu u mogućnosti da uzmu stambeni kredit, onima koji imaju ispodprosječne plaće, da se i o toj kategoriji mladih razmišlja. Oni ovim projektom očigledno nisu bili obuhvaćeni, ali to smo zatekli i morali smo postupiti po ovom projektu. Naredne godine ćemo mimo ovoga krenuti u realizaciju još jednog projekta koji će omogućiti i drugima da imaju ovu mogućnost – zaključuje ministar Filipović.

Za razliku od Kantona Sarajevo u kojem pored ovog poziva mladi mogu i od općina dobiti nekoliko hiljada maraka, te su oslobođeni plaćanja dijela poreza za nekretnine koje kupuju prvi put, u drugim kantonima u Federaciji nema ovoliko pogodnosti za mlade koji žele da se osamostale.

Mladi u Tuzlanskom Kantonu ne dobijaju ovakvu finansijsku pomoć. Jedine povlastice koje imaju su da su prilikom prve kupovine stana oslobođeni plaćanja poreza. Također Ministarstvo za kulturu, sport i mlade nudi subvencioniranje kamata do 3.000 KM mladim parovima.

Vlada Zeničko-dobojskog kantona već nekoliko godina sprovodi program putem kojeg nudi olakšice mladima za kupovinu stana. Mladi dižu kredit u ASA Banci po nižim kamatnim stopama.

Unsko-sanski kanton koji se već duže vrijeme nosi sa problemom odlaska mladih, također ne nudi veće olakšice kada je riječ o stambenom zbrinjavanju. Povlastice jedino imaju boračke kategorije i porodice šehida kao i u Bosansko-podrinjskom i drugim kantonima.

U Hercegovačko-neretvanskom, Srednjobosanskom, Posavskom, Livanjskom i Zapadnohercegovačkom kantonu također ne postoje posebni programi sufinansiranja rješavanja stambenog pitanja mladih.

Mladi na području čitave FBiH koji mogu dići kredit kako bi kupili stan, to mogu uraditi u Union banci po povoljnijim uvjetima, s obzirom na to da je Vlada FBiH i ove godine odobrila kredit ovoj banci za rješavanje stambenog pitanja mladih u Federaciji u iznosu od 15 miliona KM.

- Ova sredstva utvrđena su budžetom Federacije za 2019 i  u značajnoj mjeri doprinijeti će rješavanju egzistencijalnih pitanja stanovništva, što će, između ostalog, utjecati na ostanak mladih i obrazovanih ljudi u zemlji i jačanju kreditnog potencijala ove banke i mogućnosti ponude dugoročnih kredita stanovništvu – kazali su iz Vlade FBiH.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.