Ovaj broj je rezultat analize provedene nad 776 uzoraka prikupljenih u periodu od 29. novembra do 02. decembra ove godine.

Porodičnim klasterima ili kontaktima oboljelih od ranije pripada 130 zaraženih osoba, odnosno 61,9 posto, i u samoizolaciji od ranije.

U isto vrijeme, 303 osobe su oporavljene od zaraznog oboljenja COVID–19, što je podatak koji i danas potvrđuje nastavak pozitivnog trenda, prema kojem je u našem kantonu registrovan veći broj oporavljenih u odnosu na broj novozaraženih osoba.

Na klinikama i u Izolatoriju Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu na Podhrastovima (223) i Općoj bolnici (89) hospitalizirano je 312 osoba, od kojih šest pacijenata koristi mehaničku potporu respiratora pri disanju.

Sa ovog bolničkog liječenja otpuštene su četiri osobe.

Nažalost, desila su se i četiri smrtna ishoda u liječenju, tako da je broj umrlih uzrokovan koronavirusom povećan na 269 osoba.

Trenutno je u Kantonu Sarajevo aktivno 3.488 slučajeva zaraze koronavirusom.

Od 30. januara do 02. decembra ove godine ukupno je registrovano 20.410 zaraženih osoba koronavirusom, od kojih je njih 16.653 oporavljeno od zaraznog oboljenja Covid-19.

U periodu od 19. novembra do 03. decembra ove godine, na osnovu preporuka epidemiologa, rješenjima inspekcije ili Ministarstva zdravstva KS naložene su 4.903 samoizolacije.

- U slučaju pojave nekih od simptoma kao što su: povišena temperatura, kašalj, gubitak mirisa ili okusa, preporučuje se osobama sa simptomima, kao i članovima njihovog kućanstva da ostanu kući, te se telefonski jave nadležnom ljekaru da bi dobili daljnje upute - ponovno savjetuju iz Zavoda za javno zdravstvo KS.