Kantonalna komunalna policija imat će komunalne policajce, inspektore, policijski i inspekcijski nadzor. 

Komunalni policajci i inspektori imat će ovlasti i za izricanje novčane kazne osobama koje budu kršile propise.

Također će biti zaduženi za pregled poslovnih objekata, javnih površina, kao i transportnih sredstava, odnosno javnog gradskog prijevoza. 

Komunalni policajci vršit će nadzor nad provođenjem Zakona o komunalnoj čistoći na način da će preuzeti nadležnosti, obaveze i ovlasti Službe komunalnih redara KJKP Park, a ovim zakonom imat će pravo identifikovati osobe za koje sumnja da krše Zakon o komunalnoj čistoći.

Komunalni policajci imat će posebne značke i uniforme, kao i ručni sprej te službenu palicu u slučaju napada.

Za komunalnu policiju bit će nadležna Kantonalna uprava za komunalne poslove. Ovim zakonom propisuje se osnivanje Kantonalne uprave za komunalne poslove u Kantonu Sarajevo. Kantonalna uprava za komunalne poslove bit će zadužena za primanje prijava i pritužbi građana, te praćenje stanja u komunalnoj oblasti.

Osnivački i režijski troškovi komunalne policije koštat će Kanton Sarajevo 6.603.000 KM, a na godišnjem nivou 4.740.000 KM. 

Za plaće uposlenicima je predviđeno 4.400.000 KM, dok će od osnivačkih troškova najskuplje izaći nabavka motornih vozila za potrebe komunalne policije, što će koštati 900.000 KM.