open-navfaktor-logo
search
Traže ostavku vlade
U Ljubljani novi protesti protiv mjera i Covid-propusnica
Više hiljada demonstranata opet je u srijedu popodne u Ljubljani protestovalo protiv protivepidemijskih mjera vlade Janeza Janše, posebno obaveznih Covid-propusnica, a neki su tražili i vladinu ostavku.
20.10.2021. u 21:01
get url
text

Neprijavljen protest još traje u večernjim satima, uz povećanu prisutnost policije, ali za sada bez incidenata i intervencije policije koja je kordonom spriječila odlazak demonstranata pred zgradu parlamenta, te identificirala nekoliko osoba među demonstrantima, a najmanje jednog i privela.

Opozicija je u srijedu u parlamentarni postupak inače uložila interpelaciju protiv ministra unutrašnjih poslova Aleša Hojsa, predloživši njegovu smjenu zbog kako kažu pretjerane upotrebe represivnih mjera prema demonstrantima u posljednjih nekoliko protestnih okupljanja.

Hojs ima povjerenje premijera Janeza Janše koji je lani odbio njegovu ostavku nakon jedne medijsko-političke afere. Opozicija je za interpelaciju prikupila 43 potpisa zastupnika, skoro polovicu od ukupnog broja članova Državnog zbora u kojem je 90 zastupnika, prenijela je Hina.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.