open-navfaktor-logo
search
Sa zakašnjenjem
U Luku Ploče stigao kineski brod s posljednjim dijelovima za Pelješki most
Kineski brod za posebne terete "Development Way" s posljednja 24 segmenta čelične rasponske konstrukcije za Pelješki most uplovio je u utorak u akvatorij pred Lukom Ploče.
08.06.2021. u 21:36
get url
text

Brod "Delepoment Way", izgrađen 1983. godine, plovi pod panamskom zastavom, a dug je 215 metara i širok 34 metra. Iz Kine je za Ploče krenuo krajem travnja, a medijsku pozornost izazvao je prethodna dva dana, kada je zastao na Otrantu na ulazu u Jadransko more.

Voditelj projekta izgradnje Pelješkog mosta u Hrvatskim cestama Jeroslav Šegedin potvrdio je kako jednodnevno kašnjenje neće utjecati na dinamiku radova, javlja Hina.

- Na gradilištu već imamo 25 segmenata koji se tek imaju ugraditi. Očekuje se da bi posljednji segmenti mogli biti ugrađeni do 15. kolovoza - rekao je Šegedin.

Kapetan Lučke kapetanije Ploče Joško Nikolić potvrdio je kako će brod, nakon carinskih formalnosti, nastaviti plovidbu prema akvatoriju gradilišta Pelješkog mosta.

- Čim se obave carinske formalnosti pilot će ga provesti do pozicije sidrenja, uz pratnju još jednog tegljača iz Luke Ploče. Brod čitavo vrijeme mora biti sidren i ne ugrožavati siguran promet drugih plovila prema Bosni i Hercegovini i Malostonskom kanalu. Ima odobrenje za zadržati se na sidrištu do 31. srpnja, uz sve propisane sigurnosne uvjete. Posada se ne iskrcava s broda - rekao je Nikolić.

Na Pelješkom mostu je postavljeno 75 posto rasponske konstrukcije, a očekuje se da će radovi na izgradnji biti gotovi do proljeća 2022. godine.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.