open-navfaktor-logo
search
Mrtav je i napadač
U masakru u osnovnoj školi u Teksasu ubijeno 19 djece i dvije odrasle osobe
U osnovnoj školi u Teksasu došlo je do pucnjave u kojoj je ubijeno najmanje 19 djece i dvije odrasle osobe. Do pucnjave je došlo jučer u 11:17 sati po teksaškom vremenu (19:18 po našem vremenu) u osnovnoj školi Robb u Uvaldeu, gradiću na jugozapadu Teksasa.
25.05.2022. u 08:02
get url
text

Policija je objavila da je i 18-godišnji napadač Salvador Ramos mrtav. Više od 10 djece je povrijeđeno, a jedna žena i djevojčica su u kritičnom stanju. Radi se o školi koju pohađaju učenici do četvrtog razreda. Ima ih oko 500 i većinski su hispanskog porijekla i siromašnog ekonomskog statusa, prenosi Hina.

Istraga je u toku, a više informacija očekuje se danas.

Zastave na pola koplja

Predsjednik SAD-a Joe Biden razgovarao je s teksaškim guvernerom Gregom Abottom i ponudio mu svaku potrebnu pomoć u vezi s posljedicama strašne pucnjave u osnovnoj školi u Teksasu, izvijestila je Bijela kuća.

Biden je informisan o pucnjavi u predsjedničkom avionu Air Force One pri povratku s puta po Aziji, objavila je na Twitteru press sekretarica Bijele kuće Karine Jean-Pierre. Dodala je kako su predsjednikove molitve sa porodicama pogođenima tim groznim događajem. U objavi izdanoj prije slijetanja, Biden je naredio da zastave na Bijeloj kući i američkim saveznim i javnim zgradama budu spuštene na pola koplja do 28. maja.

Napadač djelovao sam

Salvador Ramos 

Vlasti su objavile da je 18-godišnji Salvador Ramos otvorio vatru u osnovnoj školi u Južnom Teksasu oko 130 kilometara zapadno od San Antonija, ubivši najmanje 19 djece i dvije odrasle osobe, prije nego je i sam ubijen kada je intervenisala policija. Vlasti vjeruju da je djelovao sam.

Dva policajca su lakše ranjena, a djevojčica i jedna starija osoba prevezeni su u bolnicu u kritičnom stanju.

- Napadač je izašao iz vozila. Imao je pištolj, a vjerovatno i pušku. Živio je u Uvaldeu u Teksasu, gdje je pohađao srednju školu. Ubili su ga policajci koji su došli na mjesto događaja - objavio je guverner Gregg Abbott, prenose agencije.

Američki mediji pišu i da je Ramos prije pucnjave poslao poruku nepoznatoj djevojci i dao joj naslutiti da planira napad. Ramos ju je označio na fotografiji oružja i napisao: "Imam malu tajnu. Želim ti reći. Budi zahvalna što sam te tagirao."

Ona je odgovorila:

- To je strašno. Jedva te poznajem, a ti me označuješ na slici s nekim oružjem.

VEZANI TEKST - Užas u SAD-u: U pokolju u osnovnoj školi ubijeno 14 djece, policija ubila 18-godišnjeg napadača

Kako navode američki mediji, prije napada na školu Ramos je upucao i svoju baku koja je u kritičnom stanju u bolnici. Društvenim mrežama se dijeli video na kojem se vidi trenutak kada je napadač ušao u osnovnu školu, prije nego što je krenuo ubijati nevine žrtve.

Ovo je najsmrtonosniji napad u američkim osnovnim školama otkako je dvadesetero djece i šestero učitelja ubijeno u pucnjavi u školi Sandy Hook u Connecticutu prije deset godina.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.