open-navfaktor-logo
search
Svečano
U Mostaru otvorena laboratorija za molekularnu dijagnostiku i predstavljen unaprijeđeni hladni lanac
U Zavodu za javno zdravstvo Federacije BiH u Mostaru svečano je otvorena moderna laboratorija za molekularnu dijagnostiku u kojem se vrši PCR dijagnostika za otkrivanje COVID-19 i predstavljen unaprijeđeni hladni lanac za pohranu i distribuciju vakcina protiv COVID-19 i redovnu imunizaciju.
01.12.2022. u 15:10
get url
text

Zavod za javno zdravstvo Federacije BiH, na čelu sa direktorom Sinišom Skočibušićem učinio je maksimalne napore da osigura najsavremeniju opremu za dobrobit cijelog zdravstvenog sistema i građana Federacije BiH, a uz pomoć partnera/donatora kojima se na svečanosti u Mostaru javno zahvalio, saopćio je Zavod.

- Pandemija koronavirusa pokazala je više nego veliku važnost kvalitetne infrastrukture u odgovoru na pandemiju. Mi u Federaciji u pandemiju smo ušli s nekim uređajima čak iz 1997. godine. Na sreću, svim kantonima i zdravstvenim ustanovama u Federaciji distribuirano je više od 200 frižidera, agregati kako bi se kontinuirano održavala struja, potrošni materijal, a također su na nekoliko lokacija dostavljene hladne komore i na taj način će biti implementiran i zajednički monitoring sistem kojim će se u svakom frižideru kontrolirati temperatura kako ne bi došlo do ispadanja hladnog lanca, jer sve vakcine koje ispadnu iz hladnog lanca moraju se uništavati - rekao je Skočibušić.

Dva velika projekta u kratkom vremenu

Marina Bera, pomoćnica federalnog ministra zdravstva, na svečanosti se obratila u ime premijera Federacije BiH, Vlade Federacije Bosne i Hercegovine i Federalnog ministarstva zdravstva.

- Federalni zavod za javno zdravstvo današnjim danom realizirao je dva velika projekta u vrlo kratkom vremenu. Oba ova projekta zajednički smo izveli s našim partnerima, a oni su Svjetska zdravstvena organizacija, UNICEF, UNDP i Evropska unija. Zahvaljujući našim donatorima uspjeli smo doći do situacije da gotovo svi naši kantoni imaju barem jedan PCR aparat što omogućuje najsavremeniju dijagnostiku ne samo COVID-19 nego i drugih bolesti  - kazala je Bera.

U dvije izazovne godine pandemije COVID-19, Zavod za javno zdravstvo Federacije bio je jedan od ključnih nosilaca protupandemijskih mjera. U tome je imao veliku podršku i međunarodnih partnera koji su se također obratili na svečanosti.

Šef Sekcije operacija za socijalni razvoj, civilno društvo i prekograničnu saradnju Delegacije EU u BiH Gianluca Vannini, podsjetio je kako je Evropska unija pružila više od 20 miliona eura pomoći našoj zemlji u borbi protiv pandemije, te naglasio da će EU nastaviti pomagati zdravstveni sektor u Bosni i Hercegovini.

Dr. Rownnak Khan, šefica predstavništva UNICEF-a u BIH zahvalila se Skočibušiću na pozivu i istakla važnost ovog događaja.

- Drago nam je što smo bili partneri u cijelom tom procesu i što smo zajedno s USAID-om i EU-om uspjeli kupiti opremu potrebnu za hladni lanac i ove prostorije koje to omogućavaju i koje smo danas obišli. I dalje nastojimo pružati pomoć ovoj zemlji i još jednom želimo staviti naglasak na cijepljenje djece. Dosta zabrinjavajući podatak je da je stepen vakcinacije za MMR s 80 pao na 60 posto, tako da se nadamo i molimo pomoć vlasti u rješavanju ovog problema - kazao je.

Neizmjeran značaj za javno zdravstvo

Specijalni predstavnik regionalnog direktora Svjetske zdravstvene organizacije za regiju Evropa Erwin Cooreman istaknuo je kako je značaj laboratorije za molekularnu dijagnostiku od neizmjernog značaja za javno zdravstvo.

- To smo vidjeli s pojavom COVID-19, jer smo kao društvo stalno u opasnosti od napada raznih patogena. Zato je najbitnije da imamo dijagnostiku koja može tačno utvrditi šta je u pitanju - rekao je Cooreman.

Domaće i međunarodne goste na svečanosti pozdravio je i Mario Kordić, gradonačelnik Mostara.

Direktor Zavoda Skolibušić uručio je zahvalnice Vladi Federacije BiH, Federalnom ministarstvu zdravstva, Delegaciji EU u BiH, UNICEF-u BiH, Uredu WHO u BiH, USAID – Američkoj agenciji za međunarodni razvoj, UNDP – Razvojnom programu Ujedinjenih nacija, IOM – Međunarodnoj organizaciji za migracije, DRC – Danskom vijeću za izbjeglice u Bosni i Hercegovini, Ministarstvu civilnih poslova BiH, Crvenom križu Federacije BiH, Sveučilišnoj kliničkoj bolnici Mostar te Emiliji Primorac, medicinskoj sestri u penziji i dugogodišnjoj uposlenici Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH na poslovima imunizacije.

Nakon dodjele zahvalnica, uslijedio je obilazak laboratorije za molekularnu dijagnostiku, ultra – hladnog lanca, centralnog skladišta hladna komora i pomoćnih objekata. Detalje o karakteristikama i mogućnostima moderne laboratorije i unaprijeđenog hladnog lanca, o odgovornim i iskusnim radnicima koji u njima rade i o njima brinu, tokom obilaska gostima su govorile Maja Ostojić i Šejla Čolaković iz Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH.

Nakon obilaska upriličen je prijem i zajedničko druženje.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.