open-navfaktor-logo
search
Manifestacija
U Mostaru sutra nastupa turska zvijezda Mustafa Ceceli
Tradicionalna manifestacija "Noć tursko-bosanskog prijateljstva" bit će upriličena 30. i 31 jula u Mostaru, a sutra će nastupiti turski pjevači Orhan Cakmak, kao i turska zvijezda Mustafa Ceceli.
29.07.2021. u 09:04
get url
text

Riječ je o manifestaciji koja se već 10 godina održava u gradovima širom Bosne i Hercegovine, a čiji je organizator Platforma bosansko-turskog prijateljstva. Koncerti sa bogatim kulturno-umjetničkim programom nazvani "Noć tursko-bosanskog prijateljstva“ ranije su održani i u Zavidovićima, Zenici, Tuzli, Goraždu, Visokom i Sarajevu.

Orhan Cakmak, turski pjevač koji je i predsjednik Platforme bosansko-turskog prijateljstva rekao je kako Platforma već duži niz godina realizuje brojne aktivnosti na području Bosne i Hercegovine, među kojima je i "Noć tursko-bosanskog prijateljstva".

- Vrlo smo sretni i uzbuđeni jer s pravom možemo kazati da organizujemo jednu manifestaciju koja je zaista postala tradicionalna. Posebno smo sretni što je ove godine domaćin Mostar, koji je za nas veoma poseban grad - naveo je Cakmak.

Podvukao je kako je cilj manifestacije jačanje bratskih i prijateljskih veza između građana BiH i Turske, odnosno predstavljanje kultura obje zemlje.

- Našim aktivnostima u posljednjih 10 godina prisustvovalo je oko 300.000 ljudi, što je sa aspekta broja stanovnika BiH, zasigurno ozbiljna brojka. Dakle, ostvarili smo kontakt s 300.000 ljudi i predstavili smo naše kulture. To je za nas veliki uspjeh - poručio je Cakmak.

Osvrnuvši se i na ovogodišnji program manifestacije, Cakmak je pojasnio kako je riječ o vrlo bogatom dvodnevnom programu. Svakako najviše pažnje privlači nastup turskog pjevača i zvijezde Mustafe Cecelija, 30. jula, na platou ispod Starog mosta u Mostaru.

Prisutni će svakako imati priliku uživati i u pjesmama Orhana Cakmaka, koji je također vrlo poznat domaćoj publici, a tu su i domaći izvođači Salem Sihirlić i Adnan Delić.

U okviru dvodnevnog programa u Mostaru, osim koncerta, 30. i 31. jula Mostarci će imati priliku uživati u bogatom kulturno-umjetničkom programu. Između ostalog, planirana je šetnja kroz stari dio grada pa do Starog mosta, nastupi folklornih grupa i BiH i Turske, nastup turskog vojnog orkestra Mehter iz Burse, a tu su i aktivnosti vezane za kaligrafiju, tursko streličarstvo. Najmlađi će biti obradovani poklonima, a planirana je i jedna poklon aviokarta za Istanbul.

U okviru manifestacije planiran je također i skok sa Starog mosta u čast tursko-bosanskog prijateljstva.

Cakmak je pozvao sve građane BiH da dođu u Mostar, poručujući kako je cilj Platforme da manifestacija "Noć tursko-bosanskog prijateljstva" jednog dana preraste u "Noć tursko-balkanskog prijateljstva", odnosno da ovakve i slične aktivnosti ne budu ograničene samo na BiH već da narednih godina budu upriličene i u drugim zemljama regiona.

Podršku manifestaciji pružili su Ured za komunikacije Predsjedništva Turske, Agencija za saradnju i koordinaciju Republike Turske (TIKA), te Vrhovno vijeće za radio i televiziju Turske (RTUK). Organizatori su zahvalili i na podršci koju im je pružio Grad Mostar.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.