- Iako bolnica za onkologiju Univerzitetske kliničke bolnice Mostar radi u punom kapacitetu od početka pandemije, onkolozi su već primijetili kako pacijenti kojima je novootkriven karcinom dolaze na liječenje u kasnijem stadiju bolesti što će bitno utjecati na sam ishod liječenja - kazala je Feni glasnogovornica te bolnice Andrijana Pandža.

Na to je svakako utjecalo, dodala je, odgađanje prvih pregleda kako zbog općenito situacije izazvane koronavirusom, tako, u posljednje vrijeme, zbog otežanih okolnosti za preglede zbog štrajka zdravstvenih radnika.

Pandemija je također uzrokovala smanjenje broja svih redovnih pregleda i operativnih zahtjeva pa je tako tokom 2020. godine urađeno oko 30 posto manje operativnih zahvata nego u godini ranije, istaknula je Pandža.

Navela je i kako je zabilježen i manji broj ambulantnih pregleda.

Upitana bilježi li Hercegovačko-neretvanski kanton u posljednje vrijeme porast oboljelih od COVID-19, glasnogovornica Univerzitetske kliničke bolnice Mostar kazala je kako je zadnjih dana primjetan blaži porast broja pozitivnih testova na koronavirus.