Rekordne brojke

U Neumu svečano otvoren Međunarodni festival animiranog filma

Objavljeno: 29.06.2019. u 22:21

NAFF je još jednom oborio rekorde, a svake godine broj prijavljenih filmova se povećava, kao i broj zemalja iz kojih dolaze. Ove godine prijave su došle iz 61 zemlje svijeta

Detalj sa otvaranja NAFF-a

Na terasi hotela Sunce u Neumu večeras je svečano otvoren Međunarodni festival animiranog filma (NAFF) 2019. Na svečanosti otvaranja kao i dosadašnjih godina bile su prisutne brojne ličnosti iz javnog, političkog i kulturnog života, a za muzički dio bile su zadužene Mostarske mažoretkinje i klapa Trebižat.

- Ovaj Festival je postao fenomen, ne samo fenomen Neuma nego kulturni fenomen ove zemlje i čast mi je što sam večeras ovdje na otvorenju njegovog 14. izdanja - kazao je u svom obraćanju Milan Trivić, član Upravnog odbora Fondacije za kinematografiju Sarajevo i dogradonačelnik Sarajeva.

Oduševljenje Festivalom nije krila ni Megan Duffy, predstavnica Ambasade SAD-a u BiH, koja je naglasila kako Ambasada s ponosom podržava ovaj Festival već deset godina.

- Dijeljenje priča filmom je divan i zabavan način za zabližavanje ljudi i podsjetnik svima nama na ono što nam je zajedničko, a posebno mi je drago što i ove godine ponovo imamo američkog autora u Neumu - istakla je Duffy.

NAFF je još jednom oborio rekorde, a svake godine broj prijavljenih filmova se povećava, kao i broj zemalja iz kojih dolaze. Ove godine prijave su došle iz 61 zemlje svijeta. Idejni tvorac i direktor Festivala Jurinko Rajič ponosan je na činjenicu da su zemlje poput Amerike, Engleske, Francuske, Španije i Rusije, koje su centri animacije, ove godine poslale mnogo filmova na konkurs, a to je ogromna vrsta priznanja, zaključio je on.

Nakon službenog otvaranja, gosti i prijatelji Festivala su uživali u tradicionalnom vatrometu i partiju na bazenu hotela Sunce. Osim u Neumu, filmovi će se uporedo prikazivati u Mostaru i to u Pavarotti centru.
Projekcije počinju u 21 sat, a ulaz je besplatan. Tokom trajanja festivala u natjecateljskom programu biće prikazano 58 filmova, a u panorami 18 filmskih ostvarenja. Također bit će održana i tri stručna predavanja te promocija knjige o animiranom filmu poznatog bh. autora Midhata Ajanovića koji trenutno živi i radi u Švedskoj. Festival će svečano biti zatvoren 4. jula dodjelom nagrada.

Festival se ove godine održava pod pokroviteljstvom Federalnog ministarstva kulture i sporta, Fondacije za kinematografiju Sarajevo, zatim Ministarstva civilnih poslova BiH, Turističke zajednice HNK, Ambasade SAD-a u BiH, Općine Neum i Grada Mostara.

Izvor:   Faktor

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter. Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected]

Vezani članci

Iz kategorije