open-navfaktor-logo
search
Inzkov rok istekao
U NSRS-u odgodili raspravu o povlačenju povelja osuđenim ratnim zločincima
Narodna skupština Republike Srpske (NSRS) danas nije raspravljala o pismu visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini kojim je zatražio da do kraja aprila budu povučene povelje uručene Radovanu Karadžiću, Biljani Plavšić, Momčilu Krajišniku i drugim osobama osuđenim za ratne zločine.
28.04.2021. u 20:28
get url
text

Tačka dnevnog reda na kojoj su zastupnici trebali da raspravljaju o pismu i zahtjevu Valentina Inzka prebačena je, na zahtjev Kluba zastupnika Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), sa četvrtog na jedanaesto mjesto, te će NSRS o njoj raspravljati 11. maja, kada bude nastavljena redovna sjednica. Inzko je u zahtjevu za povlačenja povelja ostavio rok do kraja aprila.

Šef Kluba zastupnika SNSD-a Igor Žunić rekao je da se zastupnici te stranke ne zamaraju Inzkovim zahtjevima jer "on nema mandat da daje bilo kakve rokove". Kazao je da očekuje da svi zastupnici 11. maja zauzmu jedinstven stav u odgovoru visokom predstavniku.

- Rasprava je odgođena prije svega da pokušamo da se usaglasimo, svi politički kubovi iz vlasti i opozicije, o zaključcima i nekakvim verzijama tog odgovora koje ćemo mi da ponudimo. Ja želim da imamo dovoljno vremena da svi sjednemo, do sada smo imali neformalne konsultacije i neformalne razgovore, a sada bi to trebalo da formalizujemo, i ja očekujem da damo neku vrstu zajedničkog odgovora na to pismo koje je poslao gospodin Inzko - naveo je Žunić.

On smatra da povelje neće biti povučene, kao i da ih entitetski parlament ne treba ni povlačiti jer ih nije ni uručio.

- Povelje neće biti povučene jer Narodna skupština nije ni donosila odluku o poveljama, ali ja očekujem da NSRS zajedničkim stavom podrži one odluke koje je donio taj "ad hoc" organizacioni odbor kada je bilo obilježavanje 25 godina od osnivanja Narodne skupštine - rekao je Žunić.

Opozicioni zastupnik Nebojša Vukanović smatra da SNSD samo "glumi da prkosi visokom predstavniku", a da su "raspravu o njegovom zahtjevu odgodili kako bi dobili dovoljno vremena za trgovinu foteljama i pozicijama sa svojim koalicionim partnerima".

- Njihov cilj nije nikakvo nacionalno jedinstvo, već je nihov cilj da se skrene pažnja sa suštinskih problema u društvu. Ovo su teme koje oni nameću kako bi se skrenula pažnja sa suštinskih problema. Stotinu puta je Dodik uradio ono što od njega traže mentori i stranci. Siguran sam da će Dodik povući i povelje kako bi spasio svoju kožu - kazao je Vukanović.

Politička analitičarka Tanja Topić rekla je za BIRN BiH da je jasno da je tema povlačenja povelja licima koja su presuđena za ratne zločine vrlo osjetljiva, kao i da oni koji treba da odluče o tome nisu sigurni kako tačno da se postave.

- Očito da je riječ o temi i sadržaju zbog kojih mnogim političarima zastaje kost u grlu. Teško je iz ove situacije izaći pristojna obraza pošto trebate braniti odlikovanja ratnim zločincima, što je svakako anticivilizacijski. Na drugoj strani treba iznaći elegantno i bezbolno rješenje a da ne budu kažnjeni najglasniji pobornici ovakvih ideja, te da se odluka ne shvati kao ustupanje i izmicanje pred visokim predstavnikom - kazala je ona, dodavši da je sklona vjerovanju da će odluka ići u pravcu "rješenja koje ne znači sankcije za odlikovanja".

Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Valentin Inzko krajem januara je predsjedniku NSRS-a Nedeljku Čubriloviću i predsjednicima svih zastupničkih klubova uputio pismo u kojem je tražio da se u roku od tri mjeseca ponište povelje date osuđenima za ratne zločine u BiH. Inzko je u pismu naveo da je neprihvatljivo veličanje ratnih zločinaca, kao i da to vrijeđa prživjele i šteti sjećanju na žrtve.

Kolegijum NSRS-a je 16. aprila odlučio da entitetski parlament raspravlja o pismu Valentina Inzka.

Karadžić, ratni predsjednik RS-a, u martu 2019. godine je osuđen na kaznu doživotnog zatvora zbog genocida u Srebrenici, progona Bošnjaka i Hrvata širom BiH, terorisanja stanovništva Sarajeva i uzimanja pripadnika mirovnih snaga UN-a za taoce.

Biljana Plavšić, bivša predsjednica RS-a, 2003. se nagodila sa Haškim tribunalom, nakon čega je osuđena na 11 godina zatvora za ratne zločine. U oktobru 2009. je puštena nakon što je odslužila dvije trećine kazne.

Momčilo Krajišnik, bivši predsjednik Skupštine RS-a, koji je preminuo u septembru 2020. od komplikacija izazvanih koronavirusom, u martu 2009. osuđen je na 20 godina zatvora. U septembru 2013. godine je pušten, a pri povratku kući u RS-u mu je priređen herojski doček.

 

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.