open-navfaktor-logo
search
Hrvatska
U Pločama potonuo teretni brod
Brod je u Pločama potonuo u kasnim popodnevnim satima četvrtka
02.08.2019. u 11:47
get url
text

Nacionalna središnjica za usklađivanje traganja i spašavanja na moru izvijestila je nadležno ministarstvo u Hrvatskoj o događajima tokom četvrtka, od kojih su dva zahtijevala koordinirane aktivnosti. U jednom događaju preminula je osoba tokom plovidbe u splitskom akvatorijumu, a u drugom je kod Ploča potonuo teretni brod.

Službenici Lučke kapetanije Ploče izvijestili su MRCC Rijeka o potonuću teretnog broda kod ušća rijeke Neretve u gradu Ploče.

Obavijest o potonuću u LK Ploče zaprimljena, u četvrtak, u 18.08 sati, posredstvom Županijskog dojavnog centra ŽC 112, kada je dojavljena i pozicija potonuća teretnog broda imena "ABA", dužine 18 metara, hrvatske zastave, u području Baćina portina, u gradu Ploče. Odmah po dojavi su nastupili službenici LK Ploče, koji su o događaju obavijestili firmu Luka Ploče te joj naložili da na poziciji potonuća poduzmu sve potrebne aktivnosti u cilju preveniranja eventualnog onečišćenja mora i morskog okoliša. Slijedom rečenog, radnici lučke tvrtke isplovili su na poziciju gdje su postavili plutajuće upijajuće brane i obavili sanaciju blagog onečišćenja morske površine disperzirajućim sredstvima. Budući da je u spremnicima  potonulog broda preostala vrlo mala količina pogonskog goriva, tip diesel i maziva, ne prijeti opasnost daljnjeg onečišćenja mora, ističu iz MMPI-a.

O ovoj pomorskoj nesreći Lučka kapetanija Ploče izvijestila je vlasnika potonulog broda, kojem je izdan nalog da u što kraćem roku organizira postupak vađenja potonulog borda, a daljnjim uviđajnim radnjama utvrdit će se uzroci koji su doveli do ove pomorske nesreće. 

Službenici MRCC Rijeka, u četvrtak, u 18.05 sati zaprimili su dojavu očevica, državljanina Republike Slovenije, o nasukanju brodice sa četiri osobe na otočić Krknjaš, kod Drvenika Velog. Očevidac je dojavio kako se većina članova posade nasukane brodice čini nepovrijeđena, osim muške osobe, koja je u tom trenutku bila bez svijesti, o čemu je obaviještena Lučka kapetanija Split i nadležna Lučka ispostava Milna, čiji službenici su odmah isplovili prema poziciji nasukanja, navode iz MMPI-a.

Dodaje se da je očevidac također izvijestio da je na nasukanoj brodici četveročlana porodica te da je jedino zdravstveno ugrožen otac, kojemu su u pomoć priskočili nautičari u plovidbi tim područjem te su primijenili postupak reanimacije, u pokušaju spašavanja.

Službenici MRCC Rijeka odmah po dojavi prema mjestu nasukanja angažirali su radnike Hitne medicinske pomoći Trogir, koji su na poziciju isplovili gliserom, kamo su ubrzo pristigli i preuzeli muškarca u medicinsko postupanje te nastavili primjenjivati postupak reanimacije na samoj poziciji, ali i na spasilačkoj brodici LI Milna, gdje je pacijent prebačen u 19.10 sati radi hitnog medicinskog transporta. Nažalost, u 19.33 sati službenici LI Milna obavijestili su MRCC Rijeka da su radnici HMP Trogir ustanovili smrt muškarca, o čemu je obaviještena Policijska uprava Splitsko-dalmatinska, odakle je odobren transport tijela preminulog brodicom LI Milna prema Trogiru.

Uviđajem na poziciji nasukanja službenici LI Milna utvrdili su da je preminuli D. S. (rođen 1968. godine), državljanin Republike Hrvatske i Republike Njemačke, upravljao brodicom dužine 7,4 metra, porivne snage 160kW, njemačke zastave, na kojoj je plovio sa suprugom i dvoje maloljetne djece, svi državljani Republike Njemačke. Nasukanje brodice dogodilo se u trenutku kada je muškarcu pozlilo i tom prilikom niko od ostalih članova posade nije povrijeđen, niti je brodica pretrpjela značajnija oštećenja. Nakon proglašenja smrti, tijelo muškarca brodicom LI Milna prevezeno je u Trogir, gdje su prevezeni i članovi porodica, njihovom brodicom, koja je uzeta u tegalj, zaključuju iz MMPI-a.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.