open-navfaktor-logo
search
Broj 307.
U prodaji novi Stav: Ekskluzivna životna ispovijed sina Huseina ef. Đoze
U prodaji je novo izdanje magazina Stav čiji je 307. broj najvećim dijelom posvećen Huseinu ef. Đozi, njegovoj ratnoj historiji, poslijeratnom naučnom radu, kontroverzama koje su ga pratilie kako tijekom života tako i danas te inicijativama da se ukinu nazivi ulica i škola koje nose njegovo ime.
20.01.2021. u 11:31
get url
text

Džemaludin Đozo (69) jedan je od troje djece rahmetli Huseina ef. Đoze. Danas penzionirani bankar, odlučio se na ekskluzivnu životnu ispovijed u sedmičnom listu "Stav" nakon posljednjih napada na lik njegovog oca i inicijative koju je Damir Arnaut, zastupnik Naše stranke u Parlamentu BiH, pokrenuo želeći ukinuti naziv škole i ulice po Huseinu ef. Đozi. O očevom ratnom putu, njegovom angažmanu u Islamskoj zajednici, njegovim jakim vezama u islamskom svijetu i tadašnjem jugoslavenskom političkom establišmentu Džemaludin Đozo otvoreno govori u svom prvom intervjuu ovakve vrste za neki od bosanskohercegovačkih medija.

"Stav" ekskluzivno objavljuje arhivske dokumente i fotografije koje rasvijetljavaju okolnosti iz života Huseina ef. Đoze.

U novom broju "Stava" predsjednik SDA Bakir Izetbegović govori o inicijativi Naše stranke u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine.

Profesor Mustafa Spahić za "Stav" govori o inicijativi da budu zamijenjeni “nacistički i fašistički” nazivi ulica, škola i javnih ustanova, o cilju te inicijative, insistiranju na bavljenju Drugim svjetskim ratom kako bi se zamaglila Agresija na Bosnu i Hercegovinu, o svojim druženjima s Huseinom ef. Đozom.

U novom broju donosimo brojne detalje o Huseinu ef. Đozi i njegovoj imamskoj službi u 13. SS gorskoj diviziji Handžar. Iako Husein ef. Đozo nije isprljao ruke kao pripadnik SS divizije, iako nema dokaza da je tokom rata počinio bilo kakav zločin, pripadnost njemačkoj vojsci mrlja je u njegovom životu, ali i u njegovoj briljantnoj naučnoj karijeri. To je fakat koji njegovo ime prati i danas.

U novom "Stavu" čitajte o tome šta je ostavština Huseina ef. Đoze, modernističkog mislioca, aktiviste i tumača Kur'ana.

Među bošnjačkom ulemom ime Huseina ef. Đoze zauzima, nesumnjivo, prvo mjesto na mnogim područjima. Posebno je to neupitno kad je posrijedi Đozina pisana riječ, njegov rad u organiziranju Islamske zajednice u BiH i u bivšoj Jugoslaviji, potom angažman u staleškom ulemanskom udruženju, Ilmijji itd. Pritom valja istaknuti da je Husein ef. Đozo ostao upamćen i kao znameniti profesor Gazi Husrev-begove medrese i Islamskog teološkog fakulteta. U svim je ovim pobrojanim područjima Husein ef. Đozo bio vezan za struku u specijalističkom značenju te riječi.

U povodu jedne nakaradne inicijative o izmjeni naziva ulica pišemo o tome kako su "Bošnjaci bili sto konaka od evropskih radikalnih ideologija". Pored imena koljača i ideologa klanja koja se nalaze u obrazloženju inicijative, a koji su harali po Sandžaku i Istočnoj Bosni, staviti imena onih koji su im se suprotstavili gnusno je i protivno razumijevanju kompleksnih historijskih tokova.

Reporteri "Stava" posjetili su Gornji Vakuf, grad koji je zamalo izručen HDZ-u. U novom "Stavu" čitajte kako su lažni zviždači, u nemogućnosti da značajnije utječu na rezultate izbora počeli nemilice napadati i sam vrh SDA. Naši izvori kažu da iz toga proizlazi da više nema sumnje da štete ne samo SDA na lokalnoj razini i u Srednjobosanskom kantonu već su postali štetni i za ugled stranke u čitavoj Bosni i Hercegovini. U sve to, upleli su se i interesi Fuada Kasumovića, koji je rodom iz Gornjeg Vakufa i čiji brat Ibrahim ima velike poslovne interese u ovoj općini. Braća Kasumović, prema dostupnim informacijama, žele svoj politički interes, naravno, u sprezi s onim poslovnim, proširiti i na Srednjobosanski kanton, a općina Gornji Vakuf-Uskoplje im je prirodna ulazna tačka.

"Stav" donosi priču iz Brčkog, kojim ovih dana kruži informacija da je Vlada Brčko distrikta iskazala namjeru da za 12 miliona KM otkupi 30 hektara "Bimeksovog" zemljišta za potrebe proširenja lokalnog groblja. U serviranoj vijesti činjenice su izmijenjene, tek da se stvori utisak kako je čitava stvar naum nove Vlade i gradonačelnika Kadrića, iako se “Bimeks” problem vuče više od desetljeće i po. Privatizacijsku aferu još iz Đapinog stolovanja Distriktom NIP-ovci pokušavaju prilijepiti uz ime novog gradonačelnika. Ne treba zaboraviti da je NiP svoju kampanju za lokalne izbore 2020. pokrenuo upravo iz Brčko distrikta, a da je Elmedina Konakovića raširenih ruku dočekivao upravo kandidat NiP-a Mirsad Đapo.

U novom Stavu istraživano je ima li Bošnjaka u Bratuncu. U 2021. godini u Bratuncu ne samo da neće biti zapošljavanja Bošnjaka u upravi nego im je poslata poruka da uopće ne postoje u ovom gradu i da ne mogu imati svoje predstavnike u Opštini, iako to po zakonu, Statutu Opštine, trebaju imati. Ne možemo reći moraju, jer očigledno je da su u nekim općinama zakoni ili statuti samo mrtvo slovo na papiru. Srpska politika u Bratuncu jasno je pokazala da na Bošnjake ne gleda kao na ravnopravne građane u bilo kom smislu.

U izdanju "Dobre knjige" iz Sarajeva publicirana je knjiga Ledeni vjetar nad Sarajevom Guillaumea Ancela, ozbiljno i teško svjedočanstvo o ulozi francuske vojske u Agresiji na Bosnu i Hercegovinu. Ovo svjedočanstvo u formi dnevnika pripada vojniku obilježenom sa – kako to sam kaže – "šest mjeseci ponižavanja i osamnaest mrtvačkih vreća"; obilježenom agonijom jednog grada – Sarajeva – te "opkoljene prijestolnice koju nismo znali zaštititi". Umjesto da brani Sarajlije od agresora, tvrdi Ancel, francuska vojska je neinterveniranjem branila srpske položaje s kojih je ubijan grad. U ovom i narednim brojevima "Stav" donosi dijelove njegovog svjedočanstva.

Novi broj magazina "Stav" u prodaji je danas poslijepodne u Sarajevu, a od četvrtka, 21. januara širom Bosne i Hercegovine.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.