open-navfaktor-logo
search
Ministar potvrdio
U RS-u još 29 osoba pozitivnih na COVID-19, zaražena i dva zdravstvena radnika
Ministar zdravlja i socijalne zaštite RS-a Alen Šeranić kazao je na konferenciji za medije da su u protekla 24 sata u tom bh. entitetu urađeno 353 testa na COVID-19, te da je kod 29 osoba utvrđena pozitivnost.
12.04.2020. u 09:17
get url
text

- Što se tiče ovih osoba, 16 je muškog, a 13 ženskog spola. Većina uzoraka se odnosi na uzorke od osoba iz UKC RS-a, znači osoba koje su bile na hospitalizaciji i koje su u izolaciji provodile vrijeme shodno simptomima koje su imale, tako da se utvrđivalo da li su ili nisu pozitivne na virus korona – kazao je Šeranić.

Osam žena je srednje životne dobi, tri su mlađe i dvije starije životne dobi, dok je devet muškaraca srednje životne dobi, šest je starije, a jedan je mlađe životne dobi. Govoreći o rasporedu po gradovima, kazao je da je 13 osoba iz Banje Luke, pet je iz Trebinja, dvije iz Mrkonjić Grada, dvije iz Laktaša, te po jedna iz Kneževa, Prijedora, Kozarske Dubice, Teslića, Kotor Varoši, Čelinca i Nevesinja.

- Jedanaest osoba je već hospitalizirano. Ostale su bile u izolaciji. Radi se o osobama koje su bile u bliskom kontaktu sa nekim ko je su već bio pozitivan na koronavirus. Najčešće se radi o porodičnom kontaktu ili je bio kontakt sa licem koje je prethodno bilo pozitivno. Među ovim osobama imamo potvrđena i dva zdravstvena radnika iz dvije privatne zdravstvene ustanove ovdje u Banjoj Luci – izjavio je Šeranić.

Naglasio je da je nastavljen nadzor nad zdravstvenim radnicima u entitetu RS, tako da su testirana lica iz zdravstvenih ustanovac širom tog bh. entiteta

- Sa današnjim danom imamo 421 osobu koja je potvrđena na virus korona i do danas smo uradili 4.960 testova – izjavio je Šeranić.

U UKC-u RS-a, dodaje, je hospitalizirano 96 osoba, a njih 47 je sa težom kliničkom slikom.

- Pet je i dalje na respiratoru, a u intezivnoj njezi se nalazi sedam pacijenata – kazao je entitetski ministar zdravlja.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.