open-navfaktor-logo
search
Epidemiolozi zadovoljni
U RS-u u toku masovna vakcinacija bez naručivanja
Domovi zdravlja u RS-u organizovali su masovnu vakcinaciju stanovništva protiv koronavirusa bez prethodnog zakazivanja termina.
22.07.2021. u 10:28
get url
text

Vakcinacija se obavlja na punktovima po općinama, a građanima je trenutno na raspolaganju pet vrsta vakcina AstraZeneca, Sinopharm, Sinovac, Sputnik V i Pfizer. Masovna vakcinacija se odvija po principu da domovi zdravlja naprave raspored po danima kada će se vršiti vakcinacija kojom vrstom vakcina i o tome obavijeste građane koji potom biraju koji dan će doći na vakcinaciju.

U Banjoj Luci je jučer u prvoj smjeni na vakcinalnom punktu u hali Banjalučkog velesajma vakcinisan 481 građanin. Prema podacima banjalučkog Doma zdravlja, u periodu od 14 do 19 sati, predviđenom za vakcinaciju bez prethodnog zakazivanja termina, vakcinisano je 605 građana prvom dozom ruske vakcine Sputnik V.

Danas se na ovoj lokaciji nastavlja vakcinacija bez prethodnog zakazivanja termina u periodu od 9.30 do 19 sati vakcinom kineskog proizvođača Sinopharm.

Istovremeno, Institut za javno zdravstvo RS-a i Zavod za medicinu rada i sporta vakcinišu prosvjetne radnike, zaposlene u Ministarstvu unutrašnjih poslova, te svakodnevno organizuju vakcinaciju u nekoliko preduzeća.

Epidemiolozi u RS-u trenutno su zadovoljni odzivom građana na pozive za vakcinaciju, a ministar zdravlja i socijalne zaštite RS-a Alen Šeranić poziva sve građane da se jave domovima zdravlja i da provjere kada i na koji način mogu da se vakcinišu.

Cilj je da se tokom perioda stabilne epidemiološke situacije svi zdravstveni kapaciteti iskoriste za imunizaciju, kako bi do jeseni bio vakcinisan što veći broj stanovnika, a entitetske vlasti u više navrata pozvale su građane da se vakcinišu navodeći da u RS-u ima dovoljno vakcina.

Prema posljednjim objavljenim podacima, u RS-u je od početka vakcinacije prvom dozom vakcinisano više od 192.000 osoba, a drugom dozom više od 110.000 građana. Osim toga, dio stanovništva vakcinisao se i u Srbiji.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.