open-navfaktor-logo
search
Došlo 15 građana
U Sarajevu održan protest protiv odlaganja radioaktivnog otpada blizu granice BiH
Protestu se odazvalo svega 15-ak građana Sarajeva, a organizatori tvrde da je slab odaziv posljedica kišnog vremena, ali i "standardne letargije"
29.07.2019. u 13:06
get url
text

Ispred Ambasade Republike Hrvatske u Sarajevu danas je održan protest zbog namjera te zemlje da na lokaciji Trgovska gora, blizu granice s Bosnom i Hercegovinom, gradi odlagalište radioaktivnog i nuklearnog otpada, javlja Anadolu Agency (AA). 

Zbog ozbiljne prijetnje okolišu i zdravlju stanovnika Bosne i Hercegovine, organizacija "Climate Save Bosnia" pozvala je građane da im se pridruže na protestu i na miran način iskažu nezadovoljstvo zbog najava hrvatskih vlasti. Protestu se odazvalo svega 15-ak građana Sarajeva, a organizatori tvrde da je slab odaziv posljedica kišnog vremena, ali i "standardne letargije". 

-Nije kiša ta nepogoda koja će da pogodi naše građane ukoliko dođe do izgradnje deponije nuklearnog otpada na granici. Ne bih rekla da građani nisu svjesni, jer svi smo u školi učili šta je nuklearna radijacija, već se radi o našoj standardnoj letargiji i mlakim reagovanjem i očekivanjem da će neko drugi riješiti njihov problem - rekla je Maida Šabeta, iz organizacije "Climate Save Bosnia". 

Prostor vojne kasarne u Čerkezovcu, na lokalitetu Trgovska gora jedan je od potencijalnih lokacija za izgradnju odlagališta radioaktivnog i nuklearnog otpada. Ta lokacija se nalazi na 800 metara udaljenosti od državne granice sa BiH. U neposrednoj blizini protiče rijeka Una u čijem slivu se nalazi devet općina koje broje oko 230.000 stanovnika te je opravdana zabrinutost da bi takav potez Hrvatske ugrozio egzistenciju stanovništva na tom području koje se bavi poljoprivredom i održivim turizmom. 

Organizatori navode da je Hrvatska pored reakcija građana i eksperata odlučila prekršiti ESPOO konvenciju o procjeni okolinskih utjecaja u prekograničnom kontekstu, jer je pri izradi Studije uticaja na okolinu propustila uzeti u obzir uticaj na okolinu i stanovnike BiH. Tvrde da je odlukom Hrvatske da odlaže nuklearni i radioaktivni otpad na pomenutoj lokaciji ozbiljno ugroženo 300.000 građana BiH. 

-To je tako nageta lokacija da uglavnom šteti BiH. Trenutno je ugroženo 300.000 građana BiH i lijepa Una koja je zaštićeno područje. To područje je trusno područje - rekla je Šabeta i dodala: 

"Nisu uzeli u obzir kakva može biti opasnost. Eksperti iz BiH i Hrvatske su zaključili da lokacija apsolutno ne odgovara i da je u pitanju potencijalno velika opasnost za građane BiH". 

{$galerijaFotografija}

Okupljeni ovim protestom od Hrvatske zahtijevaju povlačenje odluke, poštivanje ESPOO i Aarhuske konvencije i razmatranje druge lokacije, koja neće biti štetna niti opasna po okolinu i zdravlje ljudi. Nakon protesta organizatori će uputiti protestno pismo ambasadi Republike Hrvatske u BiH i svim relevantnim institucijama u BiH. 

Podsjetimo, Predsjedništvo Bosne i Hercegovine zatražilo je od Hrvatske da lokaciju Trgovska gora izuzme kao mjesto predviđeno za odlaganje i skladištenje radioaktivnog i nuklearnog otpada. Predsjedništvo je zatražilo da Hrvatska na svojoj teritoriji osigura drugu adekvatnu lokaciju za te namjene, koja nije u blizini granice s BiH. 

Trgovska gora, protest u Sarajevu - 29. 7. 2019.
1 od 6
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.