open-navfaktor-logo
search
Hippy klupa
U Sarajevu u Biblioteci na otvorenom čitanje knjiga besplatno
Načelnik Ajnadžić i vijećnici Fazlić i Katica su ovom prilikom donirali nekoliko knjiga za potrebe nove biblioteke na otvorenom,  a svi koji žele osim besplatnog pozajmljivanja mogu ostaviti svoje knjige kako bi u njima uživali ostali sugrađani
15.10.2019. u 16:39
get url
text
Ajnadžić knjige

U Velikom parku kod popularne Hippy klupe načelnik Općine Centar Nedžad Ajnadžić je zajedno sa dopredsjedavajućim Općinskog vijeća Mustafom Mulićem i vijećnicima Lamijom Tiro, Samirom Fazlićem i Velijom Katicom, ozvaničio završetak realizacija projekta "Biblioteka na otvorenom".  Radi se o projektu koji ima za cilj popularizaciju čitanja knjiga posebno na ovakvom mjestu koje su starije generacije zapamtile po lijepom druženju.

Knjige koje će besplatno biti predate na korištenje sugrađanima je nabavila Općina Centar, dok je sama inicijativa krenula od vijećnika Fazlića i Tiro. Projekat je realizovala Služba za investicije, komunalni razvoj i planiranje Općine Centar.

- Čast mi je i zadovoljstvo predstaviti još jedan uspješno okončan projekat Općine Centar za koji je prvi ovakve vrste u Sarajevu. Uz svesrdnu podršku općinskog načelnika, a na inicijativu općinskih vijećnika firma Konkrit je napravila izvanredan projekat u roku od 25 dana. Po interesovanju mladih vidite koliko je ovaj projekat na samom početku uspješan. Na ovaj način će Hippy klupa vratiti svoj stari sjaj iz vremena od prije rata. Već imamo inicijativu da ovakve projekte realizujemo i na drugim lokacijama na području naše općine i jedna od njih je oko Alta šoping centra na Marijin dvoru - kazala je Alma Isanović-Varunek, koja je vodila ovaj projekat u ime Službe za urbanizam i zaštitu okoliša Općine Centar.

Za izradu prostora za knjige i uređenje klupa za sjedenje bio je zadužen Igor Ostović, restaurator i proizvođač namještaja, kojeg je u njegovom poslovnom početku finansijski podržala Općina Centar.

– Nadam se da će projekat uljepšati ovaj prostor i mladima omogućiti da pročitaju neku dobru knjigu i provedu svoje slobodno vrijeme na koristan način. Nakon izrade namještaja za mene je ovo pozitivna promjena i uradili smo dobro djelo za grad i stanovnike i jako mi je drago što je projekat ocijenjen pozitivno. Općina Centar je meni kroz projekat samozapošljavanja finansijski pomogla da pokrenem svoj biznis restauracije i izrade namještaja, a ja sam na ovaj način zatvorio taj krug i vratio sam dobro djelo koje je meni učinjeno - kazao je Ostović.

Načelnik Ajnadžić i vijećnici Fazlić i Katica su ovom prilikom donirali nekoliko knjiga za potrebe nove biblioteke na otvorenom. Također, svi koji žele osim besplatnog pozajmljivanja mogu ostaviti svoje knjige kako bi u njima uživali ostali sugrađani. Kako se u blizini nalaze kafići i parkovske klupe velika je vjerovatnoća da će se u velikom protoku ljudi naći neki zaljubljenik u čitanje knjiga. Ljubitelji dobrog štiva ovdje ne moraju plaćati članarinu i zaduživati se na karticu prilikom posudbe knjiga. Danas su u ovom gradu knjige za mnoge sugrađane jako skupe zbog poreza koji je najveći u regionu i zato organizator i pokretač ove ideje misli da će ovim projektom postići željeni cilj da što više sugrađana pročita neko dobro djelo, navodi se u saopćenju Općine Centar.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.