open-navfaktor-logo
search
Uz disciplinski postupak
U uniformama OSBiH pjevali "Ne volim te, Alija": Dvojica vojnika počinila krivično djelo, istragu preuzima Tužilaštvo BiH
Dvojica pripadnika Oružanih snaga BiH koji su u uniformama dernečili uz nacionalističku pjesmu "Ne volim te, Alija" počinili su krivično djelo i slučaj je proslijeđen Tužilaštvu BiH na dalje postupanje. 
30.10.2020. u 20:02
get url
text

- Istragu u spomenutom slučaju su, pored izviđajnog tima matične jedinice, vodili i ovlašteni organi Vojne policije OSBiH, koji su, nakon što je utvrđeno da postoje elementi krivičnog djela predmet, odnosno dokumente koji se odnose na ovaj slučaj, dostavili Tužilaštvu BiH na nadležno postupanje - rečeno je za Faktor iz Ministarstva odbrane BiH. 

VEZANI TEKST - U uniformama OSBiH pjevali "Ne volim te Alija": Vojnici nisu kažnjeni, postupak već pet mjeseci "u toku"

Također, u skladu s odredbama Pravilnika o vojnoj disciplini i disciplinskom postupku, nadležni komandant je pokrenuo disciplinski postupak, koji se vodi na način i prema rokovima definiranim spomenutim Pravilnikom.

- Naime, član 13. (Zastara pokretanja i vođenja disciplinskog postupka) određuje u stavu (2) da se disciplinski postupak pokrenut zbog disciplinskog prekršaja mora završiti u roku od dvije godine od dana pokretanja. Napominjemo da je situacija oko epidemije koronavirusa dodatno otežala sprovođenje određenih radnji u postupku - napominju iz Ministarstva odbrane BiH. 

Podsjećamo, prije sedam mjeseci na YouTubeu objavljen je snimak na kojem su vojnici 6. bataljona logističke podrške Oružanih snaga BiH iz banjalučke kasarne Kozara. Oni su dernečili uz nacionalističke pjesme obučeni u uniforme Oružanih snaga BiH. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.