open-navfaktor-logo
search
Nakon nestanka učenika
U Unsko-sanskom kantonu formiran tim za krizne situacije u školama
Predstavnici Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta Unsko-sanskog kantona (USK) zbog posljednjih zabrinjavajućih događaja, naročito nedavnog nestanka učenika Medicinske škole u Bihaću, formirali su tim za krizne situacije u školama.
01.06.2023. u 12:16
get url
text

Ove okolnosti, uz određenu refleksiju dešavanja iz regiona, uvjetovale su i sastanke predstavnika Ministarstva, stručnih školskih službi, te vijeća roditelja učenika u ovom kantonu.

- Pokušali smo odmah u početku adekvatno djelovati, te donijeli čitav niz prijedloga i zaključaka. Angažirali smo tim stručnjaka za rad sa djecom i mladima, odnosno za krizne situacije u školama. Nakon ovog događaja koji je prije nekoliko dana potresao jednu bihaćku školu, ali i cijeli kanton, odlučili smo organizirati ponovni sastanak u gradu Bihaću kako bismo još jednom razgovarali o najefikasnijim zajedničkim postupcima i mjerama, saradnji i posebno prevenciji - izjavio je ministar obrazovanja USK Edvin Alijanović.

O radu samog tima za krizne situacije u školama govorila je jedna od članica Vildana Aziraj-Smajić, specijalista kliničke psihologije.

- Škole će na raspolaganju imati tim koji će moći angažirati u svim kriznim događajima. Nažalost, u posljednje vrijeme smo imali nekoliko takvih situacija, te smo intervenirali sa psihološkim kriznim intervencijama. Tako smo već od ponedjeljka radili sa profesorima, roditeljima i učenicima pogođenog razreda u Medicinskoj školi u Bihaću. Prethodno smo takvu intervenciju imali 2016. godine u Osnovnoj školi Gornje Prekounje - Ripač - rekla je doktorica Smajić.

Važnost ovakvih inicijativa i aktivnosti, te općenito usmjerenosti na preventivno djelovanje i rad u školama istakao je i predstavnik Vijeća roditelja učenika u Osnovnoj školi "Harmani 2" u Bihaću Alen Dervišević.

- Zabrinuti smo i čini mi se da smo tek sada svjesni važnosti preventivnog djelovanja u školama, edukacije profesora i nastavnika, rada sa djecom i maksimalnog posvećivanja upravo njima - naveo je Dervišević.

Na sastanku su apostrofirani određeni problemi u međusobnoj komunikaciji i potreba da se oni hitno prevaziđu, zatim  preopterećenost školskih pedagoga, odnosno poražavajuće mali broj psihologa u ovdašnjim školama.

Predstavnici Kantonalnog ministarstva obrazovanja naredni sastanak organizirat će u Bosanskoj Krupi, nakon kojeg će vjerovatno uslijediti slične aktivnosti i u ostalim općinama i gradovima USK.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.