Nacrt zakona sačinjen je 2018. godine i ponovo bi se trebao naći na dnevom redu sjednice Vijeća ministara BiH planirane za četvrtak. Pitanje je hoće li biti usvojen.

Kako nam je potvrđeno, tekst nacrta zakona je koji je predložen za sjednicu 8. septembra isti je kao onaj iz 2018.

- Isto je to zakon. Ima svega nekoliko tačaka koje se tiču mjerenja tačnog vremena. Ne tiče se vremenskih zona, već samo da se reguliše distribucija tačnog vremena korisnicima. Nije jasno zašto sve traje četiri godine – kazao nam je Zijad Džemić, direktor Instituta za mjeriteljstvo Bosne i Hercegovine, koje je predlagač nacrta ovog zakona.

Džemić je istakao da nikada nisu dobili obrazloženje šta je problem izuzev jednom, dok je Mirko Šarović bio ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine.

Tada je, pojasnio je Džemić, Šarović naveo da entitetska resorna ministarstva nisu dala mišljenje na nacrt zakona, i on je vraćen.

Međutim, kako je ukazao Džemić, entitetska resorna ministarstva nisu mogla dati mišljenje jer za ovu oblast ona ni ne postoje.

- U državi je samo Institut za mjeriteljstvo zadužen za to – dodao je Džemić.

Rekao je i da je bilo nekoliko pokušaja da se nacrt zakona o zvaničnom vremenu u BiH nađe na dnevnom redu, pa se potom povuče iz razloga koji nisu poznati.

S obzirom na to da je riječ o zakonu koji nije od krucijalnog značaja, ne čude mišljenja da je mogući uzrok otpor prema svemu što je na nivou države.

Usvajanjem ovog zakona prestale bi da važe odredbe Zakona o računanju vremena koji je donesen 1982. godine, u vrijeme bivše SFRJ.

Zakon o zvaničnom vremenu u BiH

Suštinske odredbe Nacrta zakona o zvaničnom vremenu u BiH