open-navfaktor-logo
search
Veliki problemi
U Zenici 12 sati pred izbore nisu kompletirani birački odbori
Konačan spisak biračkih odbora, predsjednika i zamjenika, u Zenici nije poznat ni 12 sati prije otvaranja 142 redovna biračka mjesta.
01.10.2022. u 20:37
get url
text

Zamjenska članica Gradske izborne komisije (GIK) Amila Begagić Jerković, zadužena za obuku članova biračkih odbora, za Faktor kaže da je obuka članova bila organizirana i danas, ali revidirani spisak članova 142 biračka odbora nije objavljen.

- Odluka o sastavu biračkih odbora donesena je 2. septembra, ali se od tada mnogo toga primijenilo, jer je veći broj članova odustao. Prikrivanjem nečega se stvara nepovjerenje u proces izbora. U biti, manje od 12 sati prije izbora niko ne zna konačnu odluku o imenovanju članova biračkih odbora za Zenicu, odnosno ne zna poimence članove svakog od 142 biračka odbora. Ono što je doneseno 2. septembra više ne važi - kaže Amila Begagić Jerković, koja je u radu GIK-a počela učestvovati 5. septembra, tri dana poslije donošenja prvobitne odluke o sastavu biračkih odbora.

Zamjenski predsjednik Gradske izborne komisije (GIK) Zenica Muamer Kovač danas je za BHRT potvrdio da, kako je istakao, imaju mnogo problema sa odustajanjem predsjednika i članova biračkih odbora, zbog čega su i danas, dan prije izbora, upriličene obuke za članove biračkih odbora, ali je dodao da bi sve trebalo biti urađeno u zadatim rokovima.

Međutim, iako je u članu pet Izbornog zakona BiH navedeno da općinska izborna komisija, u skladu s uputstvom Centralne izborne komisije (CIK) Bosne i Hercegovine, a najkasnije 12 sati prije otvaranja biračkih mjesta na dan izbora, dostavlja biračkom odboru birački materijal, uključujući odgovarajući broj glasačkih kutija, glasačkih listića i kandidatskih listi, izvod iz Centralnog biračkog spiska za određeno biračko mjesto i obrazac zapisnika o radu biračkog odbora o čemu se sačinjava zapisnik koji potpisuju svi članovi biračkog odbora, zakon nije mogao biti ispoštovan jer do 19 sati nije sačinjen i objavljen konačan spisak predsjednika i ostalih članova biračkih odbora, javlja BHRT.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.