Utorak, 27.02.2024.
FOTO: Press KS

Ubijeni granatom Vojske RS-a: Položeno cvijeće i otkrivena spomen-ploča učiteljici Gunić i njenim učenicima

Blizu 300 Sarajlija okupilo se danas na Trgu ZAVNOBIH-a u općini Novi Grad i odalo počast učiteljici Fatimi Gunić i njenim učenicima: Adisu Mujalu, Vedadu Mujkanoviću i Feđi Salkiću, koje je ubila granata Vojske RS-a tokom nastave, prije 28 godina.

Žrtvama ovog masakra danas je otkrivena spomen-ploča na objektu u kojem je bila improvizirana učionica, a ona će, uz spomen-obilježje, biti još jedan trajni podsjetnik na četiri nevine ubijene duše. U ovom masakru je teže i lakše ranjeno još 23 učenika ovog razreda. Jedan od njih je bio i Edin Dizdarević. Imao je devet godina. Usljed eksplozije, zadobio je teže povrede glave, posebno nosa i oka, zbog čega je bio hitno izmješten na liječenje u Francusku.

- Ja postojim, ja sam dokaz tog trenutka i užasa. Ljudi zaboravljaju, ali ja ne mogu, jer osjećam kao da se sada dešava. Ipak, čovjek se mora boriti, ići naprijed. Ono što želim poručiti političarima u našoj zemlji jeste da nas ne vraćaju na ove trenutke svaki dan. Politika je ovo uradila i ona nas ponovo vraća na ovo. Otac sam troje djece, zaposlen, volim svoju zemlju i želim da i moja djeca ovdje grade budućnost - poručio je Dizdarević.

Na mjesto stradanja učiteljice i njenih đaka danas su cvijeće položile njihove porodice, rodbina, prijatelji, brojni sugrađani, predstavnici Udruženja roditelja ubijene djece opkoljenog Sarajeva 1992-1995. godina, Unije civilnih žrtava rata KS, učenici i profesori OŠ "Fatima Gunić", te delegacije Kantona Sarajevo, Grada i Općine Novi Grad, te predstavnici mjesne zajednice i političkih partija.

U ime Kantona Sarajevo, cvijeće je na spomen-obilježje ubijenima položio ministar privrede KS Adnan Delić koji je poručio kako nikada ne smijemo zaboraviti svirepo ubistvo nedužne učiteljice i njenih učenika, jer ono govori o karakteru agresije koju smo preživjeli, saopćio je Press KS.

Faktor pratite putem aplikacija za Android i iOS.
Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter.
Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na redakcija@faktor.ba.
Vezani tekstovi
Više iz kategorije
Najnovije Najčitanije Na vrh