open-navfaktor-logo
search
Užasno
Ubrizgao u vene čaj od "čarobnih gljiva", počele rasti u njemu
Muškarac iz Amerike skuhao je čaj od "čarobnih gljiva" i ubrizgao ga u vene. Nekoliko dana kasnije završio je u hitnoj pomoći s kolonijom gljiva koja mu je rasla u krvi.
14.01.2021. u 18:15
get url
text
Čarobna gljiva

Muškarac od nekih 30 godina, je na internetu pročitao kako halucinogena sredstva, poput LSD-a i psilocibinskih gljiva, mogu imati pozitivan terapijski učinak te je odlučio skuhati čaj od čarobnih gljiva. Tekućinu je filtrirao pomoću pamučnog tampona, a zatim ju ubrizgao u tijelo. Sljedećih dana postao je letargičan i bilo mu je zlo, a koža mu je počela žutjeti. Ubrzo je dobio proljev i počeo povraćati krv.

Kada ga je porodica pronašla u takvome stanju, odvela ga je u hitnu. Ljekari su uočili da se čudno ponaša, da je zbunjen i da zbog promijenjenog mentalnog stanja ne može učestvovati u razgovoru.

Uskoro su mu počeli otkazivati organi, uključujući jetru i bubrege, i prebačen je na intenzivni odjel. U krvi je imao bakterijsku infekciju mikrobom brevibacillus i gljivičnu infekciju sa sojem Psilocybe cubensis - što znači da je "čarobna gljiva" koju je ubrizgao sada rasla u njegovoj krvi. Ovo stoji u studiji slučaja koja je objavljena 11. januara u časopisu Journal of the Academy of Consultation-Liaison Psychiatry.

Ovom 30-godišnjaku se nakon zatajenja organa počela nakupljati tekućina u plućima pa je neko vrijeme bio i na respiratoru. Na svu sreću, terapija lijekovima je djelovala, pacijent je preživio kritične trenutke te je kasnije pušten iz bolnice.

Kada ljudi žele rekreativno konzumirati čarobne gljive, često ih spreme u obliku čaja ili ih jedu sirove ili osušene.

Nakon konzumacije ovih gljiva dolazi do izmijenjene percepcije i raspoloženja, što ponekad kod korisnika može izazvati tjeskobu, strah i zbunjenost, kao i povišeni krvni pritisak, povraćanje, glavobolje i grčeve u želucu.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.