open-navfaktor-logo
search
Državna strategija
Udruženi poduhvat politike i pravosuđa: Ratni zločinci na slobodi, podaci o njima se skrivaju
Tužilaštvo Bosne i Hercegovine još uvijek skriva podatke o predmetima ratnih zločina sa "A" liste Haškog tribunala koji su proslijeđeni entitetskim tužilaštvima i Tužilaštvu Distrikta Brčko.
21.01.2021. u 09:55
get url
text

Iako im je rok, utvrđen Revidiranom državnom strategijom za procesuiranje ratnih zločina, istekao krajem decembra, Tužilaštvo BiH nije dostavilo te informacije, a brane se tvrdnjom da su ih dužni dostaviti Nadzornom tijelu za praćenje provođenja Strategije, koje, zahvaljujući opstrukcijama predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Zoranu Tegeltiji (SNSD), još uvijek nije formirano.

U Aneksu B, na kojeg se iz Tužilaštvu BiH pozivaju tvrdeći da podatke nisu trebali dostaviti Vijeću ministara BiH već Nadzornom tijelu, ne postoji uporište koje ide u prilog ovoj tvrdnji.

Tužilaštvo BiH je, kako se navodi u Aneksu B, dužno dostavljati Nadzornom tijelu izvještaje tužilaštava o procesuiranju predmeta sa "A" liste, koji bi, kako se navodi, trebali imati prioritetni status.

Da Tužilaštvo BiH pokušava prikriti podatke o predmetima sa "A" liste, potvrđuje i ignoriranje ranijeg zaključka Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH.

VEZANI TEKST - SNSD u službi zaštite ratnih zločinaca: OSCE pozvao Vijeće ministara da hitno ispoštuje obavezu

Naime, na sjednici održanoj 20. maja 2020. godine je Zastupnički dom usvojio zaključak kojim se od Tužilaštva BiH "zahtijeva da u što skorije vrijeme dostavi detaljnu statistiku procesuiranja predmeta ratnih zločina koje je Haški sud označio kao predmete A kategorije". Ta detaljna statistika do danas nije stigla do državnih parlamentaraca.

Tužilaštvo BiH nije jedina karika u lancu koja opstruira funkcioniranje Revidirane državne strategije. Prema njoj je, kako smo to ranije naveli, predviđeno formiranje Nadzornog tijela za praćenje provedbe strategije i to do kraja oktobra prošle godine. Prijedlog odluke o formiranju Nadzornog tijela je pripremilo Ministarstvo pravde BiH, ali uz zakašnjenje.

- Generalni sekretarijat Vijeća ministara BiH zaprimio je 9. decembra 2020. godine Prijedlog odluke o formiranju Nadzornog tijela za praćenje provedbe Revidirane državne strategije za rad na predmetima ratnih zločina – potvrđeno je za Faktor iz Vijeća ministara BiH.

Međutim, ono što nije potvrđeno ili objašnjeno jesu razlozi zbog kojih predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija taj materijal nije uvrstio na dnevni red neke od sjednica.

Od okončanja rata u BiH proteklo je više od 25 godina, te svako odugovlačenje u procesuiranju ratnih zločinaca s pravom se u javnosti interpretira kao pokušaj njihovog amnestiranja, u čemu, očigledno, aktivno učestvuju kadrovi SNSD-a i HDZ-a BiH, kao i njima bliske strukture u pravosudnom sistemu BiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.