VEZANI TEKST - Od 5. septembra nedjelja neradni dan u Sanskom Mostu

Odluka se tiče o utvrđivanju radnog vremena u ugostiteljskoj i turističkoj djelatnosti, djelatnosti obrta i srodnih djelatnosti, trgovinskoj djelatnosti, zabavnih igara i igara na sreću, na području Općine Sanski Most.

U Udruženju poslodavaca Federacije Bosne i Hercegovine ne gledaju blagonaklono na mogućnost da nedjelja bude neradna, a da to, kako ističu u ovoj organizaciji, ne počiva na tržišnim principima.

- Takvih inicijativa bilo je i ranije, ali koliko znam ovo je prva takva odluka neke lokalne zajednice. Kakav je naš stav? Svaka odluka koja se protivi tržištu i tržišnim kretanjima nije dobra. Pustimo neka tržište samo reguliše to pitanje.

Ako se nekom poslodavcu ne isplati raditi nedjeljom, nema prometa ili slično, neka i ne radi. Zabranjivati je suludo - kaže za Faktor Adnan Smailbegović, predsjednik Udruženja poslodavaca FBiH.

Smailbegović ističe da pojedine privredne grane moraju raditi svih sedam dana.

- Imate određene industrijske grane gdje tehnologija rada zahtijeva da se radi 24 sata dnevno svih sedam dana. Također, imamo jasno definisanu zakonsku regulativu prema kojoj je poslodavac zaposleniku dužan dodatno platiti rad nedjeljom. U protivnom čine prekršajno djelo za koje su predviđene kazne - naglašava Smailbegović.