open-navfaktor-logo
search
Značajne promjene
UEFA-in odgovor na Superligu: Od 2024. godine Liga prvaka u novom formatu
Nakon što je danas i zvanično formirana i predstavljena Superliga, takmičenje u kojoj će igrati najbogatiji evropski klubovi, iz UEFA-e je uslijedila oštra reakcija.
19.04.2021. u 16:23
get url
text

VEZANI TEKST - Aleksander Čeferin najavio: Fudbaleri iz Superlige neće moći igrati EURO i SP

Prema pisanju evropskih medija, Aleksander Čeferin, predsjednik UEFA-e, nakon sastanka Izvršnog odbora Evropske fudbalske federacije, objavio je kako igrači povezani sa Superligom neće moći igrati za svoje reprezentacije, što znači da će im biti zabranjeno igranje na evropskim i svjetskim prvenstvima.

Kao odgovor formiranju novog takmičenja, čijih 12 osnivača je poznato (Real Madrid, Barcelona, Atletico Madrid, Arsenal, Chelsea, Tottenham, Liverpool, Manchester City, Manchester United, Juventus, Milan, Inter), UEFA je potvrdila da od 2024. godine kreće novi format Lige prvaka.

Najprestižnije evropsko klupsko takmičenje, kakvog smo do sada poznavali, sa grupnom fazom, odlazi u historiju od sezone 2024/2025.

Novo takmičenje igrat će se u ligaškom formatu, odlučeno je danas na sjednici Izvršnog odbora UEFA-e, a brojat će 36 umjesto dosadašnja 32 kluba. Najveća promjena bit će upravo sam format, te će svaki učesnik tokom sezone odigrati najmanje deset utakmica sa deset različitih protivnika, po pet kuć i pet u gostima.

VEZANI TEKST - Evropski fudbalski velikani osnovali Superligu, za predsjednika izabran prvi čovjek Reala

Osam najbolje plasiranih timova izboriti će plasman u eliminacionu fazu takmičenja, dok će timovi plasirani od devete do 24. pozicije igrati play-off (dvije utakmice), kako bi osigurali svoje mjesto u osmini finala.

Slične promjene će doživjeti Evropska liga i Konferencijska liga. Učesnici Evropske lige će odigrati osam utakmica tokom ligaškog takmičenja, dok će sudionici Konferencijske lige odigrati najmanje šest mečeva.

Iz UEFA-e su naveli kako bi se ova dva takmičenja takođe mogla proširiti na 36 timova.

Plasman u Ligu prvaka timovi će i dalje moći izboriti isključivo kroz plasman u domaćim takmičenjima.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.