Hakerski napad

Ugroženi podaci 50 miliona korisnika Facebooka

Objavljeno: 28.09.2018. u 19:46

Iz kompanije su javili da su njihovi inženjeri otkrili sigurnosni propust  i da je istraga o tome što se dogodilo u ranoj fazi

Foto ilustracija

Facebook je objavio informaciju da je došlo do sigurnosnog proboja u kojem su ugroženi podaci 50 miliona korisnika. Prema zasad dostupnim informacijama, u hakerskom napadu počinioci su se poslužili dijelom Facebookova koda što im je omogućilo da preuzmu račune korisnika. Riječ je o značajki koja omogućava korisnicima da vide svoj profil na način na koji se prikazuje svim ostalim korisnicima. Facebook je zakrpio propust i o svemu obavijestio policiju.

Više od 90 miliona korisnika Facebooka jutros su se morali odjaviti iz svog računa i ponovno prijaviti, što je uobičajena sigurnosna mjera kod kompromitiranih korisničkih profila, piše New York Times.

Hakeri su navodno ukrali pristupne tokene preko kojih ljudi ostaju prijavljeni na svoje korisničke račune duži vremenski period i ne moraju se svako malo logovati. Facebook je resetirao svih 50 miliona računa, kao i račune dodatnih 40 miliona korisnika, "za svaki slučaj".

 

Izvor:   24sata.hr

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter. Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected]

Vezani članci

Iz kategorije