- Prije desetak dana dobili smo 8.300 testova na koronavirus od Svjetske zdravstvene organizacije (WHO). Prije toga bilo je kritično, ali nismo došli u situaciju da ne možemo odgovoriti zahtjevima građana - rekao je za Faktor direktor UNK-a Tuzla dr. Vahid Jusufović.

Dodaje da je donacija WHO-a dovoljna za jednomjesečnu zalihu, a da bi uskoro trebale na red doći i javne nabavke.

- Sada radimo u prosjeku između 250 i 300 testova dnevno. Počela je školska godina, testiranje je uvjet za pripravnički staž, tako da imamo i više zahtjeva za testiranje, ali na sve možemo odgovoriti. Komercijalna testiranja i dalje ne radimo, jer ne želimo da naplaćujemo nešto što je stiglo kao donacija - kaže Jusufović.

Inače, pomenutom donacijom WHO-a, tuzlanski UKC je prihvatio obavezu da testira i građane Posavskog kantona.

- Početkom oktobra trebali bi otvarati ponude po javnom pozivu za nabavku testova. Javni poziv je podijeljen na više lotova i dovoljno nam je samo da jedna nabavka odmah bude završena da dugoročno riješimo problem s testovima na koronavirus - pojasnio je Jusufović.

Iako se situacija drastično popravila i trenutno nema bojazni od nestašice testova, građani će moći odahnuti tek kada se završi proces javne nabavke, koji se nerijetko znao pokazati nepredvidivim.