open-navfaktor-logo
search
Kolektivni ugovor
Ukoliko ne bude dogovora: Rudari odlučili da krenu u generalni štrajk
Upravni odbor Sindikata radnika rudnika u Federaciji Bosne i Hercegovine (FBiH) odlučio je da će, ukoliko ne bude postignut dogovor o kolektivnom ugovoru za oblast rudarstva, 23. maja stupiti u generalni štrajk, potvrđeno je za Faktor.
05.05.2022. u 16:01
get url
text

- Odlučili smo da prihvatimo poziv iz Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije, da 11. marta nastavimo pregovarački proces u vezi s kolektivnim ugovorom za oblast rudarstva u FBiH. Ako se ne uspije usaglasiti sadržaj novog kolektivnog ugovora ili uvjeti pod kojima će se produžiti važenje kolektivnog ugovora koji je istekao 1. maja, jednoglasno smo usvojili zaključak o najavi generalnog štrajka za 23. maj - rekao je za Faktor Sinan Husić, predsjednik Sindikata radnika rudnika u FBiH.

VEZANI TEKST - Zbog nepotpisivanja kolektivnog ugovora: Sprema se generalni štrajk u svim rudnicima u FBiH?

Rudari su 1. maja održali protest u Sarajevu, a tada su poručili da nisu zadovoljni s onim što im se nudilo u kolektivnom ugovoru kada je u pitanju povećanje plaća, na kojem će oni nastaviti insistirati.

Zahtjev o najavi generalnog štrajka, prema riječima Husića, došao je iz svih sedam sindikalnih organizacija rudnika koji djeluju u sastavu Koncerna Elektroprivrede BiH, pa je stoga i usvojen jednoglasno.

- Krajni rok za dogovor je 23. maj, a ukoliko vidimo da pregovarački proces nema izgleda za uspjeh, mi ćemo od 16. maja početi sa jednosatnim štrajkom upozporenja u svih sedam rudnika Koncerna, koji će trajati svakoga dana od sedam do osam sati - dodao je Husić.

VEZANI TEKST - Rudari ogorčeni zbog kolektivnog ugovora: Sram vas bilo šta ste nam ponudili

Ukoliko dogovora ne bude, istakao je Husić, štrajk upozorenja će 23. maja u 7 sati prerasti u generalni štrajk.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.