Sud BiH

Ukupno 12 i po godina za zločine u Ljubuškom

Objavljeno: 29.08.2018. u 11:32

Državni sud proglasio je krivim Ivana Kraljevića, Matu Jelčića, Stojana Odaka, Vice Bebeka i Vinka Radišića za zločine počinjene na području Ljubuškog i osudio ih na ukupno 12 i po godina zatvora

Kraljević je osuđen na dvije godine zatvora, Jelčić na godinu i po, Odak na sedam, a Bebek i Radišić na po godinu dana u zatvoru za učešće u zločinima počinjenim u Vojno-istražnom zatvoru (VIZ) u Ljubuškom.

Prema presudi, optuženi su zatočenike u VIZ Ljubuškom držali u neuslovnim uslovima, dozvoljavali njihovo maltretiranje, davali im vrlo malo hrane, te ih odvodili na prinudne radove.

Istom presudom, krivice su oslobođeni Slavko Skender i Miloš Dragan.

Kraljević i Jelčić su, prema presudi, u različitim periodima od septembra 1993. do marta 1994. bili upravnici u zatvoru, koji se nalazio u zgradi policije u Ljubuškom i u kojem je bilo zatočeno više od 100 osoba bošnjačke nacionalnosti. Ostali optuženi su bili stražari.

U ovom predmetu je optužen i bivši stražar Nedeljko Matić, ali je postupak protiv njega razdvojen jer se nalazi u bjekstvu i za njim je raspisana potjernica.

Suđenje je počelo u oktobru 2015. godine, a na ovu presudu postoji mogućnost žalbe.
 

Izvor:   Birn

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter. Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected]

Vezani članci

Iz kategorije