open-navfaktor-logo
search
Predsjednik RSBiH
Umičević se žali da Vlada FBiH još nije uplatila obećanih 100.000 KM
Mi smo tim novcem željeli nagraditi igrače zbog plasmana na Evropsko prvenstvo, kaže prvi čovjek Rukometnog saveza BiH
20.12.2019. u 14:36
get url
text

Rukometnu reprezentaciju Bosne i Hercegovine početkom 2020. godine očekuje premijerni nastup na Evropskom prvenstvu, koje će se po prvi put održati u tri zemljke (Austrija, Norveška i Švedska).

Na prvi pomen Rukometnog saveza Bosne i Hercegovine svakom građaninu naše zemlje, iole upućenijem u spoortska dešavanja, pali se lampica na kojoj piše "ID broj".

Problem je to koji je jedna od rijetkih konstanti u radu krovne kuće bh. rukometa, ali čini se i da nije jedini. Naime, RSBiH nedostaje oko 150.000 KM za odlazak izabranika Bilala Šumana na kontinentalni šampionat, što je u izjavi za Faktor potvrdio i Marinko Umičević, predsjednik Saveza, kojem je mandat produžen do kraja godine.

- Nastup na Evropskom prvenstvu još je upitan, a tim povodom ćemo već u utorak održati press koneferenciju, na kojoj će pored mene biti selektor, kapiten, članovi UO RSBiH, kao i ostali reprezentativci. Nama treba 150.000 KM za odlazak na EURO, plus 100.000 KM koliko nam je za izboreni plasman obećao premijer FBiH Fadil Novalić - rekao je Umičević.

Sa 100.000 KM, koje je obećao federalni premijer, u RSBiH planirali su nagraditi reprezentativce BiH za plasman na EURO.

- Novac koji nam je obećao, Novalić sada vješto izbjegava da uplati, a pravda se nepostojanjem poreskog broja. Mi smo tim novcem željeli nagraditi igrače zbog plasmana na Evropsko prvenstvo - kaže prvi čovjek Saveza.

Predsjednik RSBiH tvrdi kako za "operaciju" odlaska na EP nedostaje još mnogo novca. Najveći dio neophodnog iznosa otpada na avio-karte, opremu, ali i dugovanja rukometašima iz proteklog perioda.

- Za avio karte neophodno nam je 40.000 KM, još 50.000 KM nam treba za opredmu, a još nismo igračima izmirili dugovanja sa prošlog okupljanja, što oko 15.000 KM - objašnjava Umičević, te dodaje kako mu nije jasno zašto je suđenje u procesu oko poreskog broja ponovo pomjereno za sedam dana, iako u Savezu imaju sve "crno na bijelo".

- Mi smo projekt države i sad treba da ne odemo na EP zbog poreskog broja, a pritom je država ta koja je ukinula prethodni savez - dodaje Umičević.

Predsjednik RSBiH otkrio da je spreman i na štrajk ukoliko se sadašnja situacija ne popravi ili ne promijeni.

- Tražit ću da igrači stupe u štrajk jer nam država nije dala ni feninga, a plasman na EP smo izborili bez njihove pomoći. Ako treba da ne idemo na EURO, nećemo ni ići, ali to će biti sramota nekog drugog, a ne naša - poručio je Umičević.

Predsjednik RSBiH na kraju razgovora nam je otkrio i u kojoj opremi će rukometni Zmajevi igrati na Evropskom prvenstvu.

- Iako smo imali mnoštvo drugih ponuda, ponuda mnogo poznatijih sportskih brendova, mi smo se odlučili za naš domaći. Reprezentacija BiH na EP-u će igrati u opremi domaćeg brenda No1 - kazao je prvi čovjek RSBiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.