Rukometnu reprezentaciju Bosne i Hercegovine početkom 2020. godine očekuje premijerni nastup na Evropskom prvenstvu, koje će se po prvi put održati u tri zemljke (Austrija, Norveška i Švedska).

Na prvi pomen Rukometnog saveza Bosne i Hercegovine svakom građaninu naše zemlje, iole upućenijem u spoortska dešavanja, pali se lampica na kojoj piše "ID broj".

Problem je to koji je jedna od rijetkih konstanti u radu krovne kuće bh. rukometa, ali čini se i da nije jedini. Naime, RSBiH nedostaje oko 150.000 KM za odlazak izabranika Bilala Šumana na kontinentalni šampionat, što je u izjavi za Faktor potvrdio i Marinko Umičević, predsjednik Saveza, kojem je mandat produžen do kraja godine.

- Nastup na Evropskom prvenstvu još je upitan, a tim povodom ćemo već u utorak održati press koneferenciju, na kojoj će pored mene biti selektor, kapiten, članovi UO RSBiH, kao i ostali reprezentativci. Nama treba 150.000 KM za odlazak na EURO, plus 100.000 KM koliko nam je za izboreni plasman obećao premijer FBiH Fadil Novalić - rekao je Umičević.

Sa 100.000 KM, koje je obećao federalni premijer, u RSBiH planirali su nagraditi reprezentativce BiH za plasman na EURO.

- Novac koji nam je obećao, Novalić sada vješto izbjegava da uplati, a pravda se nepostojanjem poreskog broja. Mi smo tim novcem željeli nagraditi igrače zbog plasmana na Evropsko prvenstvo - kaže prvi čovjek Saveza.

Predsjednik RSBiH tvrdi kako za "operaciju" odlaska na EP nedostaje još mnogo novca. Najveći dio neophodnog iznosa otpada na avio-karte, opremu, ali i dugovanja rukometašima iz proteklog perioda.

- Za avio karte neophodno nam je 40.000 KM, još 50.000 KM nam treba za opredmu, a još nismo igračima izmirili dugovanja sa prošlog okupljanja, što oko 15.000 KM - objašnjava Umičević, te dodaje kako mu nije jasno zašto je suđenje u procesu oko poreskog broja ponovo pomjereno za sedam dana, iako u Savezu imaju sve "crno na bijelo".

- Mi smo projekt države i sad treba da ne odemo na EP zbog poreskog broja, a pritom je država ta koja je ukinula prethodni savez - dodaje Umičević.

Predsjednik RSBiH otkrio da je spreman i na štrajk ukoliko se sadašnja situacija ne popravi ili ne promijeni.

- Tražit ću da igrači stupe u štrajk jer nam država nije dala ni feninga, a plasman na EP smo izborili bez njihove pomoći. Ako treba da ne idemo na EURO, nećemo ni ići, ali to će biti sramota nekog drugog, a ne naša - poručio je Umičević.

Predsjednik RSBiH na kraju razgovora nam je otkrio i u kojoj opremi će rukometni Zmajevi igrati na Evropskom prvenstvu.

- Iako smo imali mnoštvo drugih ponuda, ponuda mnogo poznatijih sportskih brendova, mi smo se odlučili za naš domaći. Reprezentacija BiH na EP-u će igrati u opremi domaćeg brenda No1 - kazao je prvi čovjek RSBiH.