open-navfaktor-logo
search
SBB se nije pojavio
Upitno usvajanje budžeta: Skupštinska većina u Tuzlanskom kantonu više ne postoji
Tuzlanski kanton ušao je u period političke nestabilnosti, a trenutno niko od političkih aktera ne može sa sigurnošću reći šta će se dalje dešavati. Danas je postalo jasno da parlamentarna većine u Skupštini TK više ne postoji.
04.12.2020. u 14:45
get url
text
Skupština TK: Većina, praktično, više ne postoji
Skupština TK: Većina, praktično, više ne postoji

Naime, danas je organiziran sastanak pet stranaka koje su činile vlast u TK, a to su SDA, DF, SD, SBiH i SBB, ali se potonji nisu pojavili.

- Predstavnici SBB-a nisu se pojavili na današnjem sastanku i to je jasna poruka da oni više nisu s nama - kaže predsjednik Kantonalnog odbora SDA Fahrudin Skopljak.

VEZANI TEKST-Politička trgovina u toku: Potpisi za smjenu Vlade TK na broju, ali nema ruku za formiranje nove

Na sastanku je razgovarano o načinima da budžet TK bude usvojen do kraja godine ili eventualno u januaru. Vlada TK budžet je usvojila u formi nacrta i ako se bude išlo uobičajenom procedurom, u decembru može biti usvojen samo nacrt, a onda u januaru prijedlog. Kako saznajemo, u Ministarstvu finansija TK provjerit će da li postoji mogućnost skraćene procedure, pa da iz Vlade TK izađe prijedlog, umjesto nacrta, što bi onda omogućilo u usvajanje, naravno pod uslovom da se nađe najmanje 18 ruku, a njih u ovom momentu niko nema.

SDA ima 10 zastupnika, DF tri, SBiH i SD po dva, što je ukupno 17, a to znači nedostaje jedan glas za većinu. S druge strane su SDP sa osam zastupnika, PDA sa šest, SBB i Naša stranka sa po dva. Ove stranke su prikupile potpise za smjenu Vlade TK, ali oni još nisu predati Skupštini TK, pa nije izvijesno kada će procedura smjene krenuti. Međutim, SBB je najavio da će glasati za smjenu Vlade TK, ali neće biti dio vlasti, tako da niti jedan od dva suprotstavljena bloka nemaju većinu, odnosno stoje na omjeru zastupnika 17-16.

- I kada dođemo do prijedloga budžeta u Skupštini TK ne možemo biti sigurni kako će koja stranka glasati. Definitivno se može reći da smo ušli u vrijeme političke nestabilnosti - zaključio je Skopljak.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.