open-navfaktor-logo
search
Brojni problemi
Uposlenici Agencije za lijekove idu u štrajk: "Udar na državu traje mjesecima, šta radi Tužilaštvo BiH"
- Sutra ujutro idemo u Banju Luku gdje se će održati sjednica Upravnog vijeća i zvanično proglasiti štrajk. Sastat ćemo se i sa menadžmentom Agencije za lijekove i medicinska sredstva Bosne i Hercegovine, na čelu sa dr. Aleksandrom Zolakom, nakon čega će se sve znati - kaže Ramo Rustemović, predsjednik Sindikata radnika Agencije.
07.02.2022. u 21:02
get url
text

Sindikat radnika Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH ne odustaje od, kako kažu predstavnici, tri krucijalna zahtjeva.

Radnici ne odustaju od zahtjeva 

Prvi je vraćanje osnovice na 535 KM, s tim da se radnici Agencije solidarišu sa reprezentativnim Sindikatom državnih službenika i uposlenika na nivou države.

- Mi se sa tom osnovicom sigurno nećemo zadovoljiti i tražit ćemo povećanje jer ta osnovica puno je manja nego trenutna potrošačka korpa i plaće na nivou entiteta - kaže Rustemović.

Ramo Rustemović

Sindikat traži i popunu upražnjenih radnih mjesta stručnim ljudima.

Posjetimo, po staroj sistematizaciji, koja je još aktuelna, Agencija za lijekove i medicinska stredstva BiH trebala bi imati oko 160 radnika. No, nikada nisu imali toliko uposlenih. Brojka se, kako kažu u Sindikatu, uvijek "vrtila" oko 103, a sada imaju 92 radnika.

Razlog je, kaže Rustemović, Moratorij o nezapošljavanju, koji je donesen u Vijeću ministara BiH.

- Neke ključne pozicije mjesecima su upražnjene, a krivac je Vijeće ministara BiH, koje je sebi uzelo za pravo da oni donose odluku o internoj popuni radnih mjesta. Što se ranije odvijalo po automatizmu, sada to mora proći odluku vlasti koja ovim želi kontrolisati zapošljavanje u državnoj agenciji, što i radi, i opstruirati njen rad – kazao je ranije za Faktor Rustemović.

Sindikat traži i da Agencija za lijekove i medicinska sredstva BiH sama odlučuje po pitanju svojih finansija i zapošljavanja.

Kada je riječ o štrajku, i Sarajevo i Banja Luka do sada su bili jedinstveni. Rustemović se, kako dodaje, nada da se, nakon sutrašnjeg sastanka u Banjoj Luci, po tom pitanju neće ništa promijeniti.

- Iako je godinama broj ljudi i materijalni status u Ageniciji izrazito loš, radnici daju sve od sebe kako se to ne bi osjetilo. Rekao bih da mi u ovo vrijeme burno vrijedno radimo, a najbolji pokazatelj toga je da smo uspjeli zadovoljiti sve stroge evropske norme. Tražimo ono što nas zakonom sleduje i da Vijeće ministara BiH konačno počne raditi svoj posao.

Rad državne agencije se jedan duži vremenski period opstruira i tome treba doći kraj. Štrajk je naša posljednja opcija, i ako hoće, oni do kojih je, to mogu zaustaviti danas, sutra. Ukoliko se to ne desi, a radnici stupe u štrajk, neminovno je da će na bh. tržištu doći do poremećaja u snabdijevanju lijekovima. U kom obimu će to biti, teško je u ovom trenutku predvidjeti. No, ponovio bih, ako nadležni hoće, to mogu zaustaviti danas, a ne da se Agencijom bave kad nastupe problemi – naglasio je prof. dr. Alija Uzunović, pomoćnik direktora za kontrolu lijekova u Agenciji za lijekove i medicinska sredstva BiH.

Prof. dr. Alija Uzunović

I dok se Sindikat bori za poboljšanje uvjeta rada radnika u državnoj agenciji, aktuelna vlast u entitetu Republika Srpska ne odustaje od udara na ustavno-pravni poredak Bosne i Hercegovine.

Naime, prošle sedmice Vlada RS-a usvojila je Prijedlog zakona o dopunama Zakona o republičkoj upravi, koji predviđa novu upravnu organizaciju entitetsku Agenciju za lijekove i medicinska sredstva i propisuje poslove koje ona obavlja.

Kako se dalje navodi, propisano je da je "agencija samostalna republička upravna organizacija sa svojstvom pravne osobe".

Predloženim zakonom vrši se usklađivanje Zakona o republičkoj upravi sa Zakonom o lijekovima i medicinskim sredstvima RS-a kojima se predviđa osnivanje Agencije za lijekove i medicinska sredstva RS-a.

Udar na ustavni-pravni poredak BiH

Podsjetimo, ukaz o proglašenju Zakona o lijekovima i medicinskim sredstvima RS-a objavljen je 28. decembra prošle godine u Službenom glasniku RS-a, nakon što ga je 23. decembra potpisala predsjednica tog entiteta Željka Cvijanović.

Iako je donesen po hitnom postupku, navedeno je kako će spomenuti zakon stupiti na snagu šest mjeseci pošto bude objavljen u Službenom glasniku RS-a, a to je 28. juna 2022. godine.

Uzunović ističe kako se radi o eklatantnom primjeru udara na ustavno-pravni poredak države BiH, ali da ga čudi te da ne može shvatiti indolentnost Tužilaštva Bosne i Hercegovine.

- Udar na državu BiH traje mjesecima, ali mi nikako ne vidimo odlučnu i konkretnu reakciju Tužilaštva BiH ili neke druge nadležne instance da se to zaustavi. Što se tiče Agencije, ona radi svoj posao koji je propisan zakonom. Prije nekoliko dana dobili smo i evropski certifikat, kojim je Kontrolna laboratorija Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH ovlaštena da do jula 2025. godine vrši sve zakonom propisane radnje. Nama je tim certifikatom potvrđeno da ostajemo članica Mreže evropskih laboratorija - istakao je Uzunović.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.