open-navfaktor-logo
search
Službena posjeta
Ursula von der Leyen doputovala u Sarajevo, sastala se sa članovima Predsjedništva BiH
Predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen doputovala je danas u Sarajevo. To je prva posjeta zvaničnika Evropske unije nakon preporuke Komisije za kandidatski status za BiH, što će biti i jedna od tema razgovora sa zvaničnicima u Bosni i Hercegovini. 
28.10.2022. u 10:51
get url
text

Predsjednicu Evropske komisije na aerodromu dočekala je ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković.

- Važna službena posjeta za našu državu. Evropska unija je naš ključni partner. Građani i država očekuju dodatni napredak kroz kandidatski status za BiH i doprinos stabilizaciji i napretku - poručila je Turković nakon dočeka.

{$galerijaFotografija}

Von der Layen se po dolasku u glavni grad BiH sastala sa članovima Predsjedništva BiH. Razgovarali su o aktuelnoj situaciji u Bosni i Hercegovini u kontekstu procesa pristupanja Evropskoj uniji. Predsjednica Von der Leyen je čestitala članovima Predsjedništva BiH na preporuci Evropske komisije da se Bosni i Hercegovini dodijeli kandidatski status i odala priznanje za naporan rad i angažman na reformskom putu zemlje.

Von der Leyen je rekla da objavljivanjem godišnjih izvještaja Evropske komisije o napretku zemalja Zapadnog Balkana na evropskom putu i usvajanjem rezolucije Evropskog parlamenta o proširenju, Evropska unija još jednom potvrdila perspektivu Bosne i Hercegovine i zemalja regije u Evropskoj uniji. Evropske institucije su potvrdile značaj regije za EU i kontinuiranu podršku i solidarnost po pitanju strateških izazova. U tom kontekstu, predsjednica Evropske komisije je najavila namjeru da se i zemlje regije uključe u zajedničko rješavanje energetske krize na kontinentu.

Sagovornici su pozdravili nastavak saradnje u okviru Berlinskog procesa i parafiranje tri sporazuma, za koje je Predsjedništvo BiH danas dalo saglasnost.

Članovi Predsjedništva BiH su pozdravili odluke ključnih institucija Evropske unije i istakli njihov značaj za Bosnu i Hercegovinu, kao i najavljene pakete budžetske podrške za ublažavanje energetske krize i njen uticaj na domaćinstva i biznise. Najavljenim investicijama ojačaće se partnerski odnos i saradnja, kada su u pitanju strateški izazovi, kao što je energetska kriza, rečeno je na susretu.

Članovi Predsjedništva BiH su ponovili predanost i posvećenost evropskom putu zemlje i reformskom procesu. Izrazili su zahvalnost predsjednici Evropske komisije na kontinuiranoj podršci i ličnom angažmanu da se Bosni i Hercegovini dodijeli kandidatski status, koji će dati pozitivan impuls u rješavanju ključnih pitanja na dobrobit svih građana zemlje, saopćilo je Predsjedništvo BiH.

Nakon susreta sa članovima Predsjedništva BiH planirano je da Von der Leyen zajedno sa predsjedavajućim Vijeća ministara BiH Zoranom Tegeltijom svečano otvori novoizgrađeni tunel Ivan na Koridoru Vc.

0J4A9084.JPG
1 od 4
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.