Utorak, 03.10.2023.
FOTO: Fena

Usaglasilo osam stranaka: Zastupnici usvojili Deklaraciju o zaštiti multietničkog karaktera BiH, HDZ-ova nije prošla

Zastupnici Zastupničkog doma Parlamenta FBiH sa 58 glasova za izglasali su Deklaraciju o zaštiti multietničkog karaktera BiH, koju su potpisali predsjednici osam stranaka. Deklaraciju su potpisali klubovi SDP, SDA, DF, NS, SBB, PDA, NES, Država.

U tekstu deklaracije, navode, uvažene su presude Evropskog suda za ljudska prava, kao i Univerzalna deklaracija UN-a o ljudskim pravima.

VEZANI TEKST - Zaimović: Schmidt nam se neće pridružiti na sjednici, dobili smo diplomatski odgovor iz OHR-a

Zastupnički dom deklaracijom poziva sve domaće i međunarodne institucije s posebnim naglaskom na OHR da se suzdrže od poduzimanja bilo koje vrste aktivnosti koje predstavljaju kršenje Evropske konvencije o ljudskim pravima.

Deklaracija je usvojena kao odgovor na aktivnosti visokog predstavnika Christiana Schmidta povodom izmjena Izbornog zakona.

- Zastupnički dom Parlamenta Federacije BiH osuđuje kontinuirane tendencije i političke prijedloge i inicijative, bez obzira dolazile one iznutra ili van Bosne i Hercegovine, koje za cilj imaju uspostavu sistema etno-teritorijalne supremacije i obespravljenja manjinski zastupljenih etničkih skupina na pojedinim dijelovima državne teritorije i teritorije Federacije BiH, a koje dugoročno vode do rušenja ustavnog poretka države Bosne i Hercegovine - stoji u tekstu deklaracije.

Zastupnički dom također poziva sve potpisnice Dejtonskog sporazuma na dosljednju primjenu odrednim kojima su se sve strane obavezale da neće ugrožavati teritorijalni integritet i suverenitet BiH.

- Svaki postupak visokog predstavnika u smjeru intervencije u ustavu, posebno u smislu kršenja navedenih odredbi, izlaženje je izvan okvira njegovih nadležnosti i Aneksa 10 Općeg okvirnog sporazuma za mir u Bosni i Hercegovini - navodi se.

VEZANI TEKST - HDZ traži da Parlament FBiH usvoji Deklaraciju koja potvrđuje načela Vašingtonskog sporazuma

Pozivaju se vlasti u Hrvatskoj da prestanu sa javnim i aktivnim miješanjem u unutrašnja pitanja BiH i zagovaranjem nametanja odluke koja je u suprotnosti sa presudama Evropskog suda za ljudska prava i Ustavom BiH. Dodatno Hrvatska se poziva da izmijeni svoj Izborni zakon u skladu s presudom Ustavnog suda Hrvatske.

Deklaracija Kluba HDZ-a BiH nije prihvaćena na današnjoj sjednici, imala je 12 glasova za i 22 protiv.

Sjednica Zastupničkog doma Parlamenta FBiH, kako je najavio predsjedavajući Mirsad Zaimović, nastavlja se sutra u 10 sati.

Faktor pratite putem aplikacija za Android i iOS.
Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter.
Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected].
Vezani tekstovi
Više iz kategorije
Najnovije Najčitanije Na vrh