open-navfaktor-logo
search
Rezultati studije
Usamljeni pacijenti češće umiru
Socijalna izolacija odavno se povezuje s lošijim zdravstvenim ishodom i kraćim životnim vijekom
02.12.2019. u 08:48
get url
text

Pacijenti hospitalizirani zbog srčanih problema izloženi su većem riziku od smrtnog ishoda u roku od godinu dana nakon otpusta iz bolnice ako žive sami ili se osjećaju usamljeno, pokazali su rezultati danske studije objavljeni u časopisu Heart. 

Socijalna izolacija odavno se povezuje s lošijim zdravstvenim ishodom i kraćim životnim vijekom, osobito među starijim odraslim osobama koje boluju od složenih hroničnih zdravstvenih problemima poput srčanih bolesti. No, naučnici kažu i kako nije u potpunosti jasno varira li povezanost između usamljenosti i duljine životnog vijeka ovisno o vrsti srčanih problema. 

U studiji su danski naučnici analizirali anketne odgovore 13.446 hospitaliziranih pacijenata koji su ondje boravili zbog raznih bolesti srca, poremećaja srčanog ritma, zatajenja srca ili bolesti zalistaka prije nego što su otpušteni na kućnu njegu. Potom su koristili podatke iz registra da bi pratili nastavak oporavka otpuštenih pacijenata.

Ustanovili su da je vjerovatnost od smrtnog ishoda među ženama koje su odgovorile da se osjećaju usamljeno bila gotovo triput veća u predstojećih godinu u odnosu na one koje su odgovorile da se ne osjećaju usamljeno. Vjerojatnost od smrtnog ishoda u spomenutom je razdoblju među usamljenim muškarcima bila više nego dvostruko veća. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.