open-navfaktor-logo
search
Lekcija iz Lisabona
Usavršili prodaju: Od transfera zaradili milijardu eura, ovo je ključ uspjeha
U svjetskom fudbalu ne postoji klub koji je bolje usavršio prodaju igrača od portugalske Benfice.
18.02.2021. u 12:10
get url
text

U posljednjoj deceniji Benfica je prodala 393 igrača i inkasirala milijardu eura od transfera. U ovom vremenskom periodu to niko drugi nije uspio.

Dobit od transfera koji je ostvarila Benfica iznosi oko 620 miliona eura, a pored odlične prodaje Benfica je uspjela pet puta biti prvak Portugala u posljednjih sedam sezona.

Joao Felix i Bernardo Silva produkt su Benficine škole, a da odlično rade i skauti dokazuju Ederson, Angel Di Marija...

- Nije lako se takmičiti s drugim evropskim klubovima. Morate prodavati jer veliki klubovi, s finansijama koje imaju i ponudama koje daju igračima, otežavaju takmičenje Benfici. To je i presudno za model Benfice. Ako pogledate igrače koji su otišli proteklih godina, jasno je da bismo imali ekipu koja bi se možda borila za naslov Lige prvaka - rekao je za Goal legenda kluba Nuno Gomes uoči dvoboja sa Arsenalom u Evropskoj ligi.

Gomes je kao igrač postigao preko 100 golova za Benficu, pomogao im je da stignu do dva naslova prvaka, a nakon što je okačio kopačke o klin proveo je tri godine kao generalni direktor klupske akademije (od 2015. do 2018), koja je itekako cijenjena u svijetu fudbala.

Nekadašnji napadač objašnjava da je za rad s mladim igračima potrebno imati dovoljan broj kvalitetnih trenera, vrlo dobru infrastrukturu, skaute...

- Oni počinju pronalaziti talente, a zatim ih treneri razvijaju i omogućavaju uvjete za prelazak u prvi tim. To je kombinacija dobrih trenera, dobrog skautiranja i svih ljudi u akademiji koji se prema mladim igračima odnose kao prema svojoj porodici - priča Gomes.

Klubovi širom Evrope sada imaju korist od akademije Benfice. U Manchester Cityju su Bernardo Silva, Ruben Dias i Joao Cancelo, koji vode Građane prema još jednom naslovu prvaka, dok je Joao Felix u vodećem španskom timu Atletico Madridu dao devet golova u 25 utakmica. Od njegove prodaje 2019. Benfica je inkasirala 120 miliona eura.

- Benfica skautira talente šrirom svijeta, ali fokus je na klincima iz Portugala jer ne možete imati igrače iz inostranstva dok ne napune 16 godina - objašnjava Gomes.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.