open-navfaktor-logo
search
Istraga pri kraju
Uskoro optužnica protiv Branislava Zeljkovića i drugih
Protiv bivšeg direktora Instituta za javno zdravstvo RS-a Branislava Zeljkovića i još tri osobe uskoro će biti podignuta optužnica zbog sumnji u brojne malverzacije i zloupotrebe u vezi s nabavkom medicinske opreme u RS-u tokom pandemije koronavirusa.
01.07.2022. u 14:31
get url
text

Potvrdila je to tužiteljica Sanja Tadić – Stojisavljević koja rukovodi ovom istragom.

- U predmetu "Zeljković i drugi" finalizacija istrage će biti u kratkom roku, kao i podizanje optužnice - kazala je Tadić – Stojisavljević.

Ona je ovo izjavila na ročištu direktoru bolnice "Sveti Apostol Luka" u Doboju Mladenu Gajiću, optuženom za nesvjestan rad u službi, također u vezi sa nabavkom medicinske opreme tokom pandemije, a koji je zaključio sporazum o priznanju krivice i pristao na 10 mjeseci zatvora.

Ukoliko sud prihvati sporazum i on bude osuđen, to će biti prva presuda iz tzv. "korona predmeta" koji se vode u ovom entitetu.

Istragom koja se vodi protiv Zeljkovića, obuhvaćeni su i direktor firme "Procontrol" Banja Luka Slavko Bojić, direktor firme "Promeding" iz Laktaša Dragan Dubravac i i direktor banjalučke firme "Travel 4 fun" Saša Marković.

Osumnjičena četvorka je uhapšena 16. septembra prošle godine u akciji MUP-a RS-a, ali su u međuvremenu svi pušteni da se brane sa slobode.

Sumnjiče se da su zloupotrebama službenog položaja i ovlaštenja budžet RS-a oštetili za oko 790.000 KM, doveli u opasnost zdravstvene radnike, te krivična djela izvršili iskorištavanjem vanredne situacije, odnosno vanrednog stanja, kada je zdravlje ljudi bilo ugroženo, stavljajući svoje lične interese ispred zaštite zdravlja građana i medicinskih radnika.

Protiv Zeljkovića je 6. decembra 2021. godine donijeta naredba i o proširenju istrage koja se odnosi i na postupke javnih nabavki putem direktnog sporazuma, a u vezi nabavke termalnih kamera za UKC RS-a u Banjoj Luci.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.