Sarajevo Film Festival

Utrku za Srce Sarajeva vodit će 53 filma

Objavljeno: 18.07.2019. u 15:18

U proteklih 16 godina u okviru Takmičarskog programa, Sarajevo Film Festivalprikazao je 678 naslova, od toga 166 dugometražnih igranih filmova, 297 dokumentarnih, 180 kratkih i 34 studentska filma

FOTO: Arhiv

Za nagrade Srce Sarajeva u Takmičarskim programima 25. Sarajevo Film Festivala ukupno će se takmičiti 53 filma.  U četiri takmičarske selekcije – igranog, dokumentarnog, kratkog i studentskog filma – čak 23 filma će zabilježiti svjetsku premijeru, 4 filma međunarodnu premijeru, 24 regionalnu i 2 bosanskohercegovačku premijeru.

Ove godine selekcioni tim pod vodstvom Izete Građević, kreativne direktorice Sarajevo Film Festivala, pogledao je čak 950 filmova: 150 dugometražnih igranih, 180 dokumentarnih, 420 kratkih i 200 studentskih.

Elma Tataragić, selektorica Takmičarskog programa – igrani film u program je uvrstila 9 filmova, od kojih će 4 imati svjetsku, 1 međunarodnu, a 4 filma regionalnu premijeru.

Rada Šešić, selektorica Takmičarskog programa – dokumentarni filmselektirala je 16 filmova: 8 će u Sarajevu zabilježiti svjetsku, 1 međunarodnu, 5 regionalnu, a 2 filma bh. premijeru.

U Takmičarskom programu – kratki film, prema odluci selektorice Elme Tataragić, ove godine će biti 14 filmova: 6 će imati svjetsku, a 8 regionalnu premijeru.

Asja Krsmanović, selektorica Takmičarskog programa – studentski film, u program je uvrstila 14 filmova, od kojih će 5 imati svjetsku, 2 filma međunarodnu, a 7 regionalnu premijeru.

Ustanovljen 2003. godine, Takmičarski program kao glavni program Sarajevo Film Festivala svake godine privlači više od 300 gostiju – rediteljica i reditelja, scenaristica i scenarista, producentica i producenata, glumica, glumaca i drugih filmskih autora i saradnika, i u proteklim godinama je postao najznačajnije mjesto za plasiranje jugoistočnoevropskog filma i mjesto okupljanja svih profesionalaca i publike koju zanimaju kinematografije zastupljenih zemalja.

U proteklih 16 godina u okviru Takmičarskog programa, Sarajevo Film Festivalprikazao je 678 naslova, od toga 166 dugometražnih igranih filmova, 297 dokumentarnih, 180 kratkih i 34 studentska filma. Program je ugostio na hiljade filmskih stvaralaca iz regije i postao neizostavno mjesto za promociju njihovih filmova i projekata. Zajedno sa programom U fokusu, programom Avantpremieres, Talents Sarajevo, CineLink Industry Days i BH filmskim programom, Takmičarski program predstavlja najveću i najznačajniju platformu za promociju i razvoj regionalnih kinematografija.

Danas kada Sarajevo Film Festival slavi 25 godina postojanja, Takmičarski program je stasao u najveću i najznačajniju platformu za promociju i razvoj regionalnih kinematografija, mjesto za otkrivanje novih filmskih talenata i za reafirmaciju već priznatih regionanih filmskih stvaralaca.

Program obuhvata filmove i autore iz Albanije, Armenije, Austrije, Azerbejdžana, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Hrvatske, Kipra, Grčke, Gruzije, Mađarske, Kosova*, Sjeverne Makedonije, Malte, Moldavije, Crne Gore, Rumunije, Srbije, Slovenije i Turske.

25. Sarajevo Film Festival održava se od 16. do 23. augusta pod pokroviteljstvom UNESCO-a.

Listu filmova koji su u konkurenciji za nagrade Srce Sarajeva možete pogledati ovdje.

Izvor:   Faktor

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter. Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected]

Vezani članci

Iz kategorije