open-navfaktor-logo
search
Kurban-bajram
Uz epidemiološke mjere klanjan bajram-namaz u Ferhadiji u Banjoj Luci
U Ferhat-pašinoj džamiji u Banjoj Luci vjernici su jutros uz poštivanje epidemioloških mjera klanjali bajram-namaz obilježavajući Kurban bajram.
31.07.2020. u 08:25
get url
text

Nusret ef. Abdibegović, muftija banjalučki, poručio je da su blagdani dani gdje ljudi trebaju hoditi ka Gospodaru i sjećati se njegovih milosti i darova. Prema njegovim riječima blagdani su takođe i da se čovjek sretne sa čovjekom jer taj susret čini čovjeka sretnim, kao i trenutci kada se čuva i njeguje tradicija i da se ukaže na kratkoću i radosti i tuge i prolaznosti ovog svijeta.

- U tom smislu mi ovogodišnji Kurban bajram dočekujemo sa sjetom i velikom tugom, sjetom jer se sjećamo svih tih toplih lijepih slika i osjećaja života i djetinjstva, ali i tuge jer očito da život ne ide onako kako bi mogli biti svi sretni - kazao je Abdibegović.

Objasnio je da su to nekad prirodne okolnosti, a nekad ljudske slabosti, ali da je to razlog da čovjek današnjice stane da se pogleda, ne u ogledalo, nego iznutra, i da vidi gdje je, što mu je cilj i kuda ide.

{$galerijaFotografija}

- Izazov pandemije je toliko zaustavio proces ljudskog života, toliko osnažio pesimizam i beznađe da vjerovatno treba dosta mudrosti, pameti, energije, pa zajedništva i sloge da se iz ove situacije iziđe. Ono što svi govore jeste disciplina, higijena, distanca, sve su elementi, ali ta pošast koja dođe... Ona dođe u određenom intervalu da čovjek pogleda i ugleda svoju slabost, jer taj virus koji je toliko skriven, a toliko bolan, toliko malen, a toliko zaustavi procese da čovjek u ovim danima, danima Kurban bajrama, danima hadža može samo da osjeti tu svoju snagu u dovi i u želji da čovjeku pomogne, da mu pruži ruku, da utjehu i da čovjek osjeti sigurnost pored drugog čovjeka - kazao je Abdibegović.

Istakao je da je uvjeren da se iz Banje Luke, kao i svih gradova Bosne i Hercegovine šalju iste dove, iste želje i misli da ovo što prije nestane, pa da možemo stisnuti jedni drugima ruku poželjeti radost u životu, porodicama i u svim kretanjima koja su čovjeku data kao dionica na ovom svijetu.

Adnan Beharić iz Banje Luke klanjao je bajram-namaz u Ferhadiji, a kaže da ovaj praznik dočekuje u sreći, radosti i veselju s porodicom na okupu.

- Na neki način u okupu svoje familije, lijepo je, ali ipak fale nam i naše porodice – majke, braća, sestre - kazao je Beharić komentarišući epidemiološku situaciju.

Fahrudin Tufekčić kaže da će Bajram proslaviti sa komšijama i rođacima.

- Familija je na okupu, dolaze nam gosti na ručak i a večeru i tako, častimo prve komšije i oni nas. Tako je svake godine, fino društvo, fine komšije, dobri prijatelji, sreća pa je fino vrijeme - kazao je on.

Elmir Mujčić čestitao je Kurban bajram svima koji ga proslavljaju.

- Iako je ovo problem, sa epidemijom i svim tim, nažalost je situacija takva kakva jeste i nadam se da će biti bolje i da ćemo iduće godine biti u većem broju i da će sve ovo riješiti i da ćemo se bolje osjećati i biti opušteniji nego sada - rekao je on.

Dodao je da je tužno bez Banjalučana iz inostranstva koji ovog ljeta zbog epidemiološke situacije nisu u gradu na Vrbasu.

- Vjerovatno da je i njima teško što nisu mogli da dođu da se okupimo u većem broju - dodao je Mujčić.

Bajram-namaz u Banjoj Luci, 31. juli 2020.
1 od 13
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.