open-navfaktor-logo
search
Bratunac
Uz prisustvo brojnih preživjelih Podrinjaca: Obilježen Dan šehida u Memorijalnom centru Veljaci
U Memorijalnom centru Veljaci u Bratuncu, danas je drugog dana Ramazanskog bajrama, obilježen Dan šehida, kojem je između ostalih prisustvovao i Ramiz Salkić, potpredsjednik bh. entiteta Republika Srpska.
25.05.2020. u 12:47
get url
text

Uz prisustvo brojnih preživjelih Podrinjaca, proučen je Jasin šehidima, a vjerski program je predvodio Elvir ef. Hodžić, glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Bratunac.

Salkić je položio cvijeće i proučio Fatihu na Veljacima, gdje su ukopane žrtve stravičnih ratnih zločina iz 1992. godine.

- U ispunjenim džamijama u Bratuncu jučer smo radosni dočekali Ramazanski bajram. Danas, drugog dana, naše emocije su, kao i svih ovih godina, pomiješane. Danas obilazimo naše šehitluke i s velikim bolom učimo dove našim očevima, braći, komšijama, djeci, sugrađanima... Sjećamo se najboljih sinova naše domovine. Iskazujemo danas, ovdje, na Drini, na granici Bosne i Hercegovine, veliku zahvalnost i najdublje poštovanje prema šehidima BiH. Oni su, bez ikakve rezerve i zadrške, pokazali kako se voli domovina i kako se za nju bori. Položili su svoje živote kao šehidi, i nama, ali i budućim generacijama, omogućili da živimo slobodno i u miru. Ovu činjenicu moramo nositi duboko u sebi i stalno se podsjećati da bez bosanskih šehida mi danas ne bi imali državu BiH i ne bi živjeli slobodno - istakao je Salkić.

Poručio je i da je zato važno da, uprkos svim nedaćama i problemima "s kojima se danas suočavamo u našoj zemlji, nikada ne zaboravimo šehide i nikada ne izgubimo motiv i volju u borbi za državu BiH, u kojoj će svi građani, na svakom njenom pedlju, biti jednaki i živjeti bolje i ugodnije".

- Obaveza svih nas je da kroz različite manifestacije i obrazovanje, i uz uključivanje što većeg broja mladih ljudi, njegujemo sjećanje na šehide i njihov nemjerljiv doprinos u očuvanju ove zemlje. Još veća je obaveza da, posebno u ovim bajramskim danima, pomažemo porodice naših šehida. Brigom za njihove porodice pokazujemo koliko cijenimo šehide, ali i koliko poštujemo činjenicu da su nam upravo oni, polažući svoje živote, omogućili da danas širom domovine, slobodno provodimo najodabraniji mjesec i sa svojim porodicama uživamo u radostima bajramskih dana - poručio je Salkić.

Dan Šehida, Bratunac , 25.05.2020.
1 od 5
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.