open-navfaktor-logo
search
Vlada KS
Vanredna konferencija povodom ubistva policajca u Sarajevu
Povodom pogibije jednog i teškog ranjavanja drugog policajca koje se dogodilo jutros na Alipašinom Polju u Vladi KS je održana konferencije za medije
26.10.2018. u 11:05
get url
text

Na konfereneciji su se obratili premijer Kantona Sarajevo Adem Zolj, ministar unutrašnjih poslova KS Vedran Mulabdić, policijski komesar Uprave policije MUP-a KS Mevludin Halilović te predstavnici Federalnog ministarstva unutrašnjih poslova.

Na konferenciji za medije najprije se obratio premijer KS Adem Zolj.

- Vlada Kantona prije svega izražava saučešće porodici policajca svi se nadamo da će uz pomoć Boga i doktora na Kliničkom centru biti spašen drugi policajac. Sada su predstavnici FUP-a na vanrednoj sjednici Vlade izvijestili o mjerama koje se poduzimaju. Ono što se može roči jeste da se očekuje saradnja MUP-a RS-a jer je ovo bio atak na živote pripadnika policije i da se solidarno krene u istragu i da se pronađu počinioci - kazao je Zolj. 

On je kazao da zbog istrage trenutno ne može iznositi detalje, ali da se poduzima sve da se ovaj gnusni zločin privede sudu pravde.

- Ono što se može jeste da su policajci od ranih jutarnjih sati na terenu. Policajci jutros nisu ni izašli iz auta niti su upotrijebili oružje niti su upozorili počinioce, dok je vozilo još bilo u kretanju oni su počeli pucati na policiju. Učinicemo sve da se ovo riješi. Entitetske granice omogućava kriminalcima da djeluju i mi ćemo morati imati neku saradnju sa MUP-om RS-a. Ja ne mogu više, ovo je atak na državu. Kada ubijete nekoga ko predstavlja državu, to je atak na državu - kazao je Zolj i najavio da će Vlada KS na dan dženaze proglasiti dan žalosti u KS.

Ministar unutrašnjih poslova KS Vedran Mulabdić na početku obraćanja se izvinio prisutnima ako "bude konfuzan u obraćanju"

{$galerijaFotografija}

- Pod jakim sam emocijama. Aposlutno osuđujem ovaj događaj i vjerujem da će počinioci biti uhvaćeni i najoštrije kažnjeni. Ono što želim da kažem jeste da porodicama nastradalih policajaca , mada je to nešto što je nenadoknadivo, MUP KS će u skladu sa svojim mogućnostima iznaći sva sredstva kako bi pokušali ublažiti bol - kazao je Mulabdić.

Mevludin Halilović, policijski komesar MUP-a KS najprije je izrazio saučešće porodici ubijenog policajca te poželio brz oporavak policajcu koji je smješten na KCUS-u i za čiji se život bolje ljekari bore u ovoj ustanovi.

- Ovo je nastavak agresivnog ponašanja kriminalnih grupa prema policiji. Mi smo imali prošle godine upotrebu oružja na području Hadžića. Tada smo dobili podršku Vlade za nabavku odbrambrenog oružja i zaštitnih sredstava.Kada je u pitanju ovaj slučaj, u sve je uključena Granična policija BiH, SIPA, te su MUP-u KS stavljene na raspolaganje sve raspoložive snage i drugih kantonalnih MUP-ova - kazao je Halilović.

Dodao je da će zajedničkim snagama prevrnuti sve u i okolini Sarajeva da bi došli do izvršilaca ovog gnusnog zločina.

alipasino-ubijen-policajac-press-2602018-JB-0J4A0223.jpg
1 od 9
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.