open-navfaktor-logo
search
Ugovor sa SPC-om
Vanredna sjednica: Skupština Crne Gore 19. augusta glasa o povjerenju Vladi Dritana Abazovića
Predsjednica Skupštine Crne Gore Danijela Đurović sazvala je za 19. august vanrednu sjednicu parlamenta na kojoj će se glasati o povjerenju 43. Vladi Crne Gore, javlja Anadolu Agency (AA).
03.08.2022. u 19:20
get url
text

VEZANI TEKST - Abazović potpisao Temeljni ugovor sa SPC-om, Krivokapić: Ovo ulazi u dio historijskih prevara

Prijedlog da se glasa o povjerenju Vladi danas su predali klubovi zastupnika Demokratske partije socijalista, Socijaldemokratska partija – Liberalna partija, Socijaldemokrata i Demokratske unije Albanaca.

U obrazloženju inicijative se navodi da Vlada nije ispunila svoje prioritete, a da su takođe izostali konkretni rezultati u ekonomiji, kao i da se epidemiološka situacija dodatno pogoršala.

- Uz to, uprkos nikad snažnijoj podršci naših evropskih partnera i našem širokom društvenom konsenzusu o neophodnosti što skorijeg pridruživanja Evropskoj uniji (EU) dalji nastavak ovog procesa doveden je u pitanje.

Istovremeno, predsjednik Vlade Dritan Abazović, ignorišući stavove najznačajnijih naučnih ustanova u državi, u prvi plan stavio je pitanje odnosa sa Srpskom pravoslavnom crkvom (SPC).

VEZANI TEKST - Vuksanović-Stanković: Dritan će krivično odgovarati za veleizdaju državnih interesa

Ne sporeći potrebu da se ovo pitanje riješi uz uvažavanje najboljih evropskih praksi u ovoj oblasti, smatramo da je, zbog državno neodgovornog ponašanja Abazovića koje za posljedicu ima podizanje tenzija u društvu, aktuelna Vlada izgubila legitimitet. U namjeri da se zaštite vitalni interesi Crne Gore i sačuva šansa da država ubrzano krene putem EU integracija, podnijeta je inicijativa za izglasavanje nepovjerenja - navodi se u obrazloženju.

Imenovanje Vlade premijera Dritana Abazovića potvrđeno je 28. aprila na Cetinju.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.