VEZANI TEKST - Veliki priliv novozaraženih: Bolnice i domove zdravlja u SBK osiguravat će policija

U ovom dijelu Bosne i Hercegovine veoma je teška situacija kada je u pitanju pandemija koronavirusa. Prema dostupnim podacima, više od 25 ljudi umrlo je zbog COVID-19 u proteklih sedam dana. 

- Ostavljeni smo na milost i nemilost. Osjećamo se sami, još nas samo dragi Bog čuva, država nas je ostavila. Ovo je nehumano ponašanje prema zdravstvenim radnicima. Situacija se pogoršava iz dana u dana, a Vlada SBK ne donosi restriktivne mjere.

Skupština SBK nije usvojila odluku o osiguravanju lijekova koji služe za liječenje teško oboljelih COVID-19 pacijenata. Lijekovi nam svakako nestaju, kisik je na izmaku - ističe dr. Sivro Zekiri i dodaje:

- U jeku pandemije dobijamo vakcine, a trebali smo mnogo ranije, da imamo antitijela. Ovako ko zna šta će biti i s nama i pacijentima.

VEZANI TEKST - Skupština SBK odbila da lijekovi Tocilizumab i Remdesivir budu na bolničkoj listi

Premijer SBK Tahir Lendo o svemu ovome kaže:

- Poštujemo naše zdravstvene radnike, svjesni smo da podnose ogroman teret u borbi protiv COVID-19. No, za donošenje mjera moramo ispoštovati proceduru, imati stav Zavoda za javno zdravstvo i epidemiologa.

Mogu shvatiti stav zdravstvenih radnika da procedura nije dovoljna brza. Na svima nama je da donesemo pravičnu odluku, sačuvati zdravlje stanovništva, a da pritom ekonomija ne doživi krah.