open-navfaktor-logo
search
Nakon hakerskih napada
Vasvija Vidović: Prijete mi, ali ne bojim se, ja sam u oči gledala najtežim zločincima
Advokatica Vasvija Vidović koja u predmetu "Respiratori" zastupa premijera FBiH Fadila Novalića, nakon današnjeg ročišta u Sudu Bosne i Hercegovine, upitana o hakerskim napadima koji su izvršeni na njen ured, kazala je da su nadležni upoznati o tome, te da se provodi istraga o čemu se radi.
20.10.2021. u 13:08
get url
text

Međutim, kako je kazala, veći problem od hakerskih napada je to što ona u posljednje vrijeme, kako je navela, prima vrlo ozbiljne prijetnje.

- Radi se o tome da je vrlo ozbljan hakerski napad koji je u domeni cyber kriminala izvršen u moju kancelariju. Ne radi se samo o laptopu, radi se i o preuzimanju dokumenata, ja sam advokat sa velikim iskustvom i to sam prijavila, naravno sve to ja imam i na drugim mjestima. Međutim, radi se o tome da nastavljaju sa prijetnjama koje bi nekoga zabrinule, ali mene ne jer ja sam neko ko je u ratu na teritorijama susjednih zemalja radio, prikupljao podatke i gledao u oči najtežim zločincima i nisam se bojala. Prema tome, to na mene ne utječe. Vodi se istraga i nadam se na će nadležni državni organi, u saradnji sa Interpolom i Europolom razriješiti o čemu se radi - kazala je Vidović.

Upitana o kakvim se prijetnjama radi, rekla je da su to "vrlo ružne prijetnje", ali da ne bi o tome govorila zbog zaštite istrage.

- Bilo šta da kažem, bojim se da bi to moglo ugroziti istragu - kazala je Vidović.

Prethodno je govorila o verbalnim konfliktima Tužilaštva i odbrana optuženih u sudnici, te brojnim prigovorima koje odbrana redovno ističe kada je u pitanju način na koji Tužilaštvo BiH vodi postupak u predmetu "Respiratori".

Šta je o tome kazala Vidović, pogledajte u videu ispod.

Vidović je nakon ročišta komentirala i smjenu državne tužiteljice Gordane Tadić i o njenom mogućem nasljedniku.

- Veoma je loša bila kadrovska politika pri izboru glavnih tužilaca u posljednjih nekoliko mandata, ali naravno da to tužilaštvo ima vrsnih tužilaca koji će biti sposobni da preuzmu dužnost vršioca dužnosti. Tamo ima više tužilaca koji su radili sa kolegama iz inostranstva, dobro znaju svoj posao, dobro poznaju standarde, međutim, nikada nisu došli u situaciju da neko od nijih bude izabran na takvu poziciju - kazala je Vidović.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.