Na poluotoku Pelješcu, na samom ulazu u Orebić, od jutros plamti požar trave i niskog rastinja kojega je dodatno razbuktala jaka bura.

Požar je primijećen rano jutros u blizini mjesta Mokalo, na nepristupačnom terenu nedaleko od Orebića, a jaka bura spriječila je intervenciju kanaderima i dodatno rasplamsala vatru.

Zbog opasnosti po mjesto, evakuirano je 40-ak stanovnika Mokala, kao i turisti iz dva obližnja kampa koji su privremeno smješteni u Orebiću.

Vatrogasci iz Dubrovačko-neretvanske županije su na terenu i do sada su bili uspješni u odbrani kuća od vatrene stihije nošene burom, ali očekivanja su kako će požar gorjeti cijeli dan i kako će nastaviti u noć jer vremenska prognoza ne najavljuje mogućnost kiše na ovom području.

Stjepan Simović, županijski vatrogasni zapovjednik, kazao je da je požar izbio na samom ulazu u Orebić te je još uvijek aktivan. 

- Situacija je ozbiljna, vatra se približila kućama. Sve snage su na terenu, a kanaderi se prvotno nisu mogli pridružiti gašenju zbog jake bure. Sve snage su na terenu - kazao je Simović.

Trenutno je ugrožen kamp Lavanda kojeg vatrogasci pokušavaju zaštititi, prenose hrvatski mediji.

Na terenu je više vatrogasaca s opremom i vozilima iz susjednih mjesta i općina, a ako se bura tokom dana smiri, požar će pokušati ponovno gasiti kanaderi.