open-navfaktor-logo
search
Pravila su jasna
Velika greška sudije: Bilbija je morao ponoviti penal na Koševu!
Fudbaleri Sarajeva savladali su Zrinjski u derbiju 7. kola Premijer lige Bosne i Hercegovine. Bordo tim je na Koševu slavio sa 1:0, a gol odluke postigao je Renan Oliveira iz jedanaesterca u 90. minuti.
17.09.2023. u 00:40
get url
text

Međutim, nakon meča na Koševu ostali su "repovi", za što je "zaslušan" sudija Luka Bilbija.

Naime, arbitar iz Prijedora napravio je veliku grešku, jer je Sarajevo nepravilo izvelo penal!

- Jedanaesterac nije pravilno izveden. Prije nego što je lopta bila u igri, fudbaleri Sarajeva i Zrinjskog su ušli u šesnaesterac. Kazneni udarac se morao ponoviti - "kažu" pravila.

Kada je kazneni udarac u pitanju Pravila fudbalske igre, tačnije Pravilo broj 14 jasno definiše stvari. Tako u njemu, između ostalog piše:

- Mora biti jasno utvrđen identitet igrača koji izvodi kazneni udarac.

Golman ekipe koja se brani mora ostati na poprečnoj liniji, licem okrenut prema izvođaču, između stativa, sve dok lopta ne bude udarena. Golman se ne smije ponašati na način koji nepošteno odvlači izvođačevu pažnju, poput odugovlačenja izvođenja udarca ili dodirivanja stativa, prečke ili mreže.

Svi ostali igrači, osim izvođača i golmana moraju biti:
- najmanje 9,15 metara udaljeni od lopte;
- iza oznake za izvođenje kaznenog udarca;
- unutar terena za igru;
- izvan kaznenog prostora.

Pravilo 14 još jasno "kaže": U slučaju povrede prostora (šesnaesterca) od strane odbrambenog igrača i napadača, kazneni udarac se ponavlja i u slučaju pogotka i u slučaju promašaja.

Kako se može vidjeti na fotografiju sa Koševa prije nego što je Oliveira poslao loptu u mrežu u šesnaesterac su ušla trojica igrača Sarajeva i dvojica fudbalera Zrinjskog.

No, Bilbija na to nije reagovao i pokazao je na centar, zbog čega bi trebao biti sankcionisan od Komiteta za sudije i suđenje FSBiH.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.