open-navfaktor-logo
search
Pohvale Razije Mujanović
Velika nada bh. košarke: Lyla Grace Kahrimanović nominovana za MVP U-16 EP
Ženska kadetska (U-16) reprezentacija Bosne i Hercegovine ovog mjeseca je učestvovala na Evropskom prvenstvu B divizije.
29.08.2022. u 22:21
get url
text

Danas se na taj nastup osvrnula i legendarna Razija Mujanović, koja je posebno istakla jednu našu mladu košarkašicu.

Riječ je o Lyli Grace Kahrimanović, za koju Mujanović kaže da je dragulj.

- Pratimo naše selekcije, analiziramo i planiramo šta unaprijediti u budućnosti i gdje je potencijal. Istina, nismo imali najbolje rezultate, posebno sa U18 selekcijom koja je pretrpjela teške poraze. U tom slučaju čekam na izvještaje i analize selektora šta je razlog tome kako bismo se očitovali o budućim koracima.

U16 selekcija je imala i svoje blistave momente. Nakon pažljivo pregledanih svih utakmica, zadovoljno sam trljala ruke. Lyla Grace Kahrimanović po svim statistikama i parametrima se istakla u našem timu i smatram da je to dragulj koji moramo njegovati.

Tri puta double-double učinak od sedam utakmica i od strane FIBA nominovana za MVP prvenstva. Fasciniralo me da jedna djevojka u toj dobi bude najbolji strijelac, najbolji skakač, napravi najviše blokada i bude najbolja po efikasnosti u našoj reprezentaciji. Ne sjećam se ni da sam ja imala tu dominaciju u tim godinama.

Interesantno je da je Lyla rođena i odrasla u Americi. Majka joj je Amerikanka, a otac ima porijeklo iz Bosne i Hercegovine. Jako slabo govori bosanski jezik, ali na svakom koraku ističe svoju ljubav prema Bosni i Hercegovini, što je definitivno za primjer svima nama.

Mnogo je kritičara koji očekuju da napravimo i bum sa mlađim selekcijama. Naravno da mi to želimo, ali primarni cilj je da svaka selekcija “izbaci” buduću seniorku, a to ponekad ne prati rezultat. Napravili smo selekcije koje se moraju pratiti, dograđivati i kristalizirati. Ako budemo imali kontinuitet, imaćemo i rezultate.

Drago mi je da smo selektor Lojo i ja ugostili našu Lyla i jasno joj dali doznanja da ćemo je pratiti i da je želimo vidjeti u dresu najdražeg tima i u budućnosti - piše u objavi Razije Mujanović.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.