open-navfaktor-logo
search
Bild otkrio
Veliki promašaj njemačkog kluba: Zbog tri hiljade eura nisu doveli Haalanda
Čudesni napadač iz Norveške, 19-godišnji Erling Haaland, koji je u januaru stigao u Borussiju Dortmund iz RB Salzburga, mogao je prije četiri godine završiti u ekipi Hoffenheima, ali transfer nije realizovan jer uprava njemačkog kluba tinejdžeru nije željela dati plaću veću za tri hiljada eura.
13.02.2020. u 11:54
get url
text

Haaland je ove sezone svojim igrama privukao pažnju brojnih klubova, ali je na kraju ipak završio u redovima Borussije za koju je već postigao osam golova.

Kada se na taj učinak doda polusezona iz Austrije, dolazi se do brojke od 36 golova u 27 utakmica ove sezone.

Cijena norveškog "wunderkinda", kako ga popularno nazivaju u medijima, a koji je u Dortmund stigao za 20 miliona eura, na "Transfermarktu" je procijenjena na 60 miliona. Zanimljivo je da je iz norveškog Brynea u Molde prešao za samo 200.000 eura, a u Salzburg za osam miliona eura.

Kako piše njemački "Bild", uprava Hoffenheima je prije četiri godine propustila veliku priliku da kupi Haalanda iz norveškog Brynea.

Tada je 15-godišnji Haaland bio na probi u Hoffenheimu i apsolutno je zadovoljio očekivanja trenera, ali je uprava njemačkog kluba kazala da ne žele pristati na uvjete porodice napadača koja je tražila tri hiljade eura veću plaću od ponuđene.

Mlade igrače Hoffenheim je tada plaćao 2.000 eura mjesečno, a Haalandova porodica je tražila pet, zbog čega na kraju nije došlo do dogovora i transfera.

Haaland je čak proveo nekoliko dana trenirajući u klubu i, kako piše "Bild", pokazao je da je mnogo talentovaniji i kvalitetniji igrač od svojih vršnjaka, ali ga Hoffenheim ipak nije angažovao.

Otac mladog fudbalera Alf Inge sina je nakon toga odveo u norveški Molde gdje ga je kasnije primijetio RB Salzburg i doveo u svoje redove, nakon čega počinje njegov uspon.

Prije prelaska u Bundesligu, Haaland je postigao čak 28 pogodaka u 22 meča ove sezone, nakon čega su Nijemci odlučili da aktiviraju njegovu otkupnu klauzulu i dovedu trenutno jednog od najvećih mladih fudbalskih talenata.

Rođen je 21. jula 2000. godine, a za seniorsku reprezentaciju Norveške je već upisao dva nastupa. Igrao je za sve mlađe selekcije svoje zemlje.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.