open-navfaktor-logo
search
BNT Novi Travnik
Veliki uspjeh namjenske industrije: Prva bh. haubica na prestižnom sajmu u Abu Dabiju
Nakon nekoliko godina ispitivanja i testiranja, kako u zemlji tako i u inostranstvu bosanskohercegovačka samovozna haubica H-155 kalibra 155 mm čiji je prototip urađen u BNT-u Novi Travnik otišla je ovih dana na svoj prvi međunarodni veliki sajam vojne opreme i naoružanja u Abu Dabi na prestižni sajam IDEX 2021. Ovu informaciju za Faktor je potvrdio vojni analitičar Nedžad Ahatović. 
22.02.2021. u 10:47
get url
text

- Ovo je veliki uspjeh domaće pameti, nadamo se prvim porudžbinama i novim uspjesima domaće namjenske industrije. Radi se o vrlo modernom samohodnom oruđu u standardnom NATO kalibru artiljerijskog naoružanja od 155 mm. To je jedno veoma ozbiljan artiljerijski sistem koji ima automatski punjač sa šest granata. Sa posebnom vrstom municije koja se može proizvoditi u BiH, ovo oruđe ima domet preko 40 kilometara.

Tu je također, informacijski sistem vođenja, što znači da posada može automatski zauzeti elemente za gađanje. Vozilo je opremljeno sa GPS sistemom i ono daje svoju lokaciju elementima u elektronskom izviđanju fronta. Prva bh. haubica u rangu haubica Sora i Nora, koje proizvodi Jugoinport u Srbiji. Za razliku od tih samohodnih haubica, bh. haubica je puno lakša i dosta jeftinija. Prednost je i to što Bratstvo Novi Travnik ne mora uvoziti određene komponente hidraulične opreme - pojasnio je Ahatović. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.